*Nettavisen* Nyheter.

På sokkel ved Bislett stadion

Fredag klokken 10 avdukes en byste av bekkelagsmannen Martinus Lørdahl ved Bislett stadion, som Lørdahl grunnla i 1907.

Fredag 17. september finner sted en begivenhet på Bislett Stadion.

BISLETT/BEKKELAGET: Ordfører Fabian Stang vil avduke Per Ungs byste av Martinus Lørdahl – en mann de fleste i dag bare forbinder med Lørdahls plass der statuene av Grete Waitz og Hjallis står.

Bortsett fra å ha gitt navn til Lørdahls plass, er det ikke mange minner man har om ham.

Og et annet poeng: det er vel ikke så mange som vet at Martinus Lørdahl var bekkelagsmann.

Martinus Lørdahl har antagelig vært den mest allsidige idrettsmann og idrettsadministrator landet har fostret, og tillegg var den som anla Bislet Idrætsplads i 1907.

I dag har alle hans bragder gått mer eller mindre i glemmeboken, så det kan være på sin plass å resymere litt av det Lørdahl fikk utrettet i løpet av et altfor kort liv.

Allsidig

Han var aktiv og ble premiert i skøyteløp (hurtigløp og kunstløp), ski, sykling, friidrett (kappgang), svømming og skyting. Som instruktør var han dessuten å finne i boksing og gymnastikk. Først medlem av Kristiania Sportsforening, deretter Tjalve, Kristiania Skøiteklubb (nå Oslo Skøiteklubb/OSK), og Kristiania Idrætsforening (nå Oslo Idrettslag/O.I.).

Lørdahl ble født 28. juli 1873 i Hof Kommune i Vestfold. Han kom til Kristiania i 1889, hvor han hos Tostrup ble utlært som gullsmed.

Etter læretiden forlot han gullsmedyrket og etablerte seg som kjøpmann, og drev i alle år tobakksforretning i Ullevålsveien, Brogaten og Torggaten. I Norsk Idrætsblad kunne man i 1896 lese hans annonse: ”Kjøb Tobak, Cigarer og Vine hos Martinus Lørdahl, Torvgaden”.

Lørdahl var først bosatt i Hermann Foss' gate 8 like ved St. Hanshaugen, men flyttet til Raschs vei 15 hvor han bodde fram til sin død i 1933.

Etter sigende skal hans hageanlegg der ha blitt kåret til Nordstrand-områdets flotteste hage!

Stor idrettsmann

I 1932 fikk Lørdahl koldbrann i et ben som måtte amputeres, og året etter døde han den 2. april 1933. Han er gravlagt på Bekkelaget kirkegård.

Det er en stor idrettsmann og idrettsleder som vil bli hedret og minnet på Bislett Stadion den 17. september.

Hans tid var før Egebergs Ærespris eller Bislettmedaljen, men han får i stedet et varig minnesmerke på banen han for over hundre år siden anla, og som senere skulle utvikle seg til å bli en av verdens mest kjente mesterskaps- og rekordbaner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.