RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På speidertur til krigen

I forkant av årets Speideraksjon tilbrakte to unge speiderledere fra Manglerud og Skøyenåsen påske- ferien i distriktet Gulu i NordUganda.

Oslo: Speideraksjonen 2006 gikk av stabelen forrige uke. Speidere fra hele landet gikk rundt med innsamlingsbøsser for å samle inn tomflasker og penger i en dør til døraksjon.

Speideraksjonen 2006

Speideraksjonen er en årlig informasjons- og innsamlingsaksjon som arrangeres av Norsk Speiderforbund i samarbeid med Flyktninghjelpen. Årets aksjon har blitt kalt "Skolestart" og de innsamlede midlene går til Flyktninghjelpens skole- og utdanningsprosjekt for barn og unge i Nord-Uganda. En tredjedel av barna i Nord-Uganda går ikke på skolen og mange andre opplever at utdannelsen er mangelfull. Prosjektet som i år skal bekostes er et ettårig, praktisk skoletilbud spesiallaget for ungdom mellom 14 og 20 år som ble kidnappet som barn og av den grunn står uten utdannelse. Skolen kalles "Youth Park".

Thorbjørn Heyerdahl fra Manglerud og Elin Edda Seland Ágústdóttir fra Skøyenåsen er speiderledere. I år fikk de begge en annerledes påske i Nord-Uganda langt fra skiturer, kvikklunsj og appelsin. Speiderforbundene i Norge og Uganda har ved hjelp av Flyktninghjelpen formet et samarbeid som skal stimulere til økt aktivitet i flyktningleire i Nord-Uganda ved hjelp av speideraktiviteter. Samarbeidet startet i fjor og skal vare i fem år. Ugandas historie har vært preget av borgerkrig og terrorstyre, særlig under den beryktede obersten Idi Amin. I 1986 kom Yoweri Museveni til makten i Uganda, og siden den tid har landet hatt en jevn sosial og økonomisk fremgang. Unntaket er Nord-Uganda hvor det brøt ut krig da Museveni kom til makten. Opprørsgruppen "Lord's Resistance Army" med leder Joseph Kong i spissen har terrorisert deler av dette nordlige Uganda i 18 år. Målet er å velte regjeringen da Museveni ikke er populær blant acholibefolkningen i området.

Gulu

Thorbjørn og Elin dro nærmere bestemt til området Gulu som ligger 332 kilometer fra Ugandas hovedstad Kampala. Her tilbrakte de syv dager. Gulu regnes ofte for å være Nord-Ugandas hovedstad med nesten en halv million innbyggere. Området er multietnisk, men omlag 85 prosent av befolkningen er av Acholi etnisk bakgrunn. Denne påsken deltok norske speidere for andre gang på et seminar i området og speidingens innhold stod i fokus. Det har vært en utrolig tur med mange sterke opplevelser. Vi besøkte blant annet et mottakssenter for barnesoldater, forklarer Thorbjørn og legger til:

Hensikten med oppholdet har vært å lære bort speiderteknikker som knuter, livredning og annet til representanter for forskjellige flyktningleire i området. På den måten kan de ta med seg kunnskapen tilbake til leirene og etablere speidergrupper der.

Representanter for speiderbevegelsen i Uganda var også tilstede på seminaret som instruktører. Ønsket har vært å øke aktivitetsnivået i flyktningleirene hvor det er få eller ingen fritids -eller utdanningstilbud. 40 mennesker deltok på workshopene og Thorbjørn følte at kunnskapsutvekslingen var nyttig: Det gir mye å se at disse menneskene fortsatt har troen på at det skal gå bra og at de er evige optimister.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere