RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På sporet av Frogners Berlin


Karl Otto Ellefsen og Daniela Buchten samlet troppene foran Nasjonalbiblioteket før byvandringen langs Drammensveien.
Karl Otto Ellefsen og Daniela Buchten samlet troppene foran Nasjonalbiblioteket før byvandringen langs Drammensveien.
Med mange bygg tegnet av Berlin-inspirerte arkitekter, blir Oslo et slags "Lille-Berlin". Lørdag inviterte Nasjonalbiblio-teket på byvandring langs Drammensveien.

FROGNER: Mange nysgjerrige tok turen til Nasjonalbibliotekets temadag om Berlin-inspirert Oslo-arkitektur sist lørdag.

Med både foredrag og byvandring fikk de nærmere 200 fremmøtte et større innblikk i mange av hovedstadens historiske bygninger.

Oslo ble ofte kalt for "Lille-Berlin". Fra slutten av 1800-tallet til starten på 1900-tallet var det en stor befolkningsvekst og boligutbygging i Kristiania, der mange arkitekter og byplanleggere hadde sin utdannelse fra Tyskland. Og mange av disse tok meg seg sine ideer hjem, forteller Karl Otto Ellefsen, foredragsholder og rektor ved Arkitekthøgskolen i Oslo.

Vandret gatelangs

Etter foredraget gaidet Ellefsen, sammen med arrangementsansvarlig Daniela Buchten, de fremmøtte ut av Nasjonalbiblioteket for å vise likheten mellom den norske og tyske hovedstaden i praksis.

Sverregården i Drammensveien 44 var det første stoppestedet. Denne gården sto ferdig i 1897 og var arkitekt Ole Sverres første store arktitektarbeid etter utdannelsen i Berlin.

Det var Sverres far som var byggherre for dette leiegårdkomplekset. Fasaden har en livlig utforming, med karnapper, spir, og spennende smijerndetaljer. Stiluttrykket er nyrenessanse. Alle leiligheter her inne har veldig store rom, og var forbeholdt de velstående, forklarer Buchten.

Stort til smått

Det er spesielt arbeiderklassebebyggelsen i Oslo øst og bygårdene på Frogner som er tegnet av norske Berlin-utdannede arkitekter.

I tillegg er også mange av villaene Berlin-inspirert, noe den argentinske ambassaden i Drammensveien 39 er et godt eksempel på.

Denne villaen ble tegnet av Kjetil Berg, og er en nordisk variant av jugendstil. De som tegnet villaene på Frogner ble sett på som dekoratører. Men andre stilarter tok over etter århundreskifte, og på 1930-tallet var det funksjonalismen som regjerte. Som funkisleiligheter med ørsmå bad og kjøkken, forklarer Ellefsen.

Den knappe timelange rusleturen langs Drammensveien ble avsluttet ved Gabels gate, og er et av flere arrangementer under Nasjonalbibliotekets temadager om nordmenn i den tyske hovedstaden.

Torsdag er det litteraturdag, der blant annet forfatter Dag Solstad kommer til å lese fra sine bøker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere