Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På sporet av Munch

KUNSTENTUSIAST: Frank Haugen fra Lambertseter jobber med taksering, og er levende opptatt av kunst. Han har blant annet studert Edvard Munch sitt forhold til Nordstrand, Ljan og Hauketo. Her fra familiegraven på Nordstrand kirkegård. Foto: Kristin Trosvik
KUNSTENTUSIAST: Frank Haugen fra Lambertseter jobber med taksering, og er levende opptatt av kunst. Han har blant annet studert Edvard Munch sitt forhold til Nordstrand, Ljan og Hauketo. Her fra familiegraven på Nordstrand kirkegård. Foto: Kristin Trosvik
Edvard Munch sin kjærlighet til Nordstrand og omegn vises tydelig i flere titalls av hans malerier.

«MELANKOLI»: Bildet av søsteren Laura er malt mens Edvard Munch oppholdt seg 14 dager hos familien på Nordstrand. Edvard Munch, MELANKOLI 1900-1901 © Munch-museet/ Munch-Ellingsen Gruppen/ BONO

«Togrøyk»: Motivet viser utsikt over Oslofjorden fra Ljan.

«UTSIKT FRA NORDSTRAND»: Fjordutsikt.

FJORDUTSIKT: Bildet "Øia". Edvard Munch, ØIA 1900-1901 © Munch-museet/ Munch-Ellingsen Gruppen/ BONO

NORDSTRAND: – Munch-familien hadde tilknytning til flere steder i vårt distrikt, forteller takseringsmann og kunstentusiast Frank Haugen fra Lambertseter. Haugen har den senere tid jobbet med å spore familien Munch sin tilknytning til Nordstrand og omegn.

– Til sammen finnes det 33 Munch-malerier fra området, sier han.

Veien til Nordstrand

Familien Munch flyttet fra Grünerløkka da Edvard var i tjueårene og oppholdt seg i Paris. Familien flyttet først til Hauketo og faren Christian Munch skryter av den deilige luften i brev til sin sønn Edvard. Faren bodde da med Edvards tante Karen Bjølstad (hans avdøde kones søster) og Edvards søster Inger.

Etter at faren døde i 1889, flyttet de til Nordstrand.

Frank Haugen mener at søsteren Laura, som slet med psykisk sykdom hele livet, også må ha bodd på Nordstrand i perioder.

– Bevis for dette er maleriet «Melankoli», som Edvard malte av Laura ved vinduet i huset på Nordstrand, forteller han.

Laura er gravlagt sammen med tante Karen og søsteren Inger på Nordstrand kirkegård.

Familien har hatt flere adresser på Nordstrand, og sikkert er det i hvert fall at de bodde i Solveien, det viser brevkorrespondanse mellom Edvard og familien. Brev viser også at Edvard selv har bodd på Nordstrand i perioder.

I brev datert 1933 til Jens Thiis skriver han: «Vinterbildet er malt i Marts 1899 på Nordstrand da jeg efter min sygdom på hospitalet opholdt mig 14 dage hos min familie på Nordstrand». I brevet nevner han flere malerier som er malt i denne perioden, blant annet «Hvit natt», Melankoli» og «Øia».

Videre skriver han at etter reisen til Tyskland var han så syk og nedbrutt at han straks dro til Ljan hvor han var vinteren 1900-1901. I et annet udatert brev skriver han at han malte fem bilder den vinteren på Ljan. Han skriver: «Jeg brugte ikke mange timene på hvert billede men de var resultat af timelange spadserture».

LES OGSÅ: Vil ha tilbake Munchs utsikt – der det nå er gjengrodd

– Han var mye i utlandet, og inntil han kjøpte huset på Åsgårdsstrand i 1898 var det naturlig at han bodde hos familien da han var hjemme, forteller konservator ved Munch-museet, Petra Pettersen, og legger til at det er opplagt at kunstneren hadde et varmt forhold til området.

– Det er mange veldig vakre malerier herfra, sier konservatoren.

To av nordstrandsmaleriene, «Vinternatt» og «Nysnø», blir å finne i utstillingen «Fornemmelser for snø» som åpner på Munch-museet fredag 20. januar.

Har du mer informasjon?

Det er fortsatt mye man ikke vet om Munch-familiens opphold i vårt distrikt. Sitter du på malerier, fotografier eller dokumenter med tilknytning til familien? Ta kontakt med Nordstrands Blad.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!