RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SPESIELT: "Something Special" foreligger på det norske markedet 3. desember.
SPESIELT: "Something Special" foreligger på det norske markedet 3. desember.

På sporet av noe spesielt

Bigbang har fullbyrdet vestkystflørten og meldt flytting til LA. Første amerikabrev kommer i form av samlealbumet "Something Special".

Sør-California er mer enn Beverly Hills' grønne plener, Hollywoods stjernebeslåtte fortau og Malibus evige strand. Du har for eksempel høyst hverdagslige East LA, hvor Øystein Greni og et par andre "new kids in town" er i ferd med å ta fatt på nok en innspillingssession. Ikke før har Bigbang-gutta sendt samlealbumet sitt i trykken, før de kaster seg over den virkelige utfordringen: Å erobre USA.
Beck har gjort en del ting her. Det samme har The Mars Volta, sier Greni på vei inn i Infrasonic-studioet, med bassist Øyvind Storli Hoel og trommis Olaf Olsen på slep. I det mørke lokalet er i første omgang en EP under oppseiling.
Den skal ut på det amerikanske markedet i vår. Kanskje kommer det en full skive også. Det er ikke helt klart ennå.

Organisme

Sikkert er det at "Something Special" utkommer i Norge 3. desember. I tillegg til et ferskt kutt borger det for et gjenhør med slagere som "Wild Bird", "Saturn Freeway" og "To the Mountains".
Jeg har ikke hatt så mye med utvalget å gjøre. Skulle jeg hatt det, ville resultatet blitt altfor mange spor. Managementet og plateselskapet har gjort jobben, og jeg synes de har gjort den bra. Jeg tror ikke nødvendigvis artister skal bestemme for mye på "best of"-utgivelser. Ting må likevel skje på publikums premisser, mener Greni. Uttalelsen står dårlig til hans rykte som kontrollfreak par excellence. I løpet av Bigbangs 15-årige historie har han skiftet komp like ofte som karismatiske frontmenn flest skifter kjærester. Tolv medlemmer har kommet og gått siden debuten med "Waxed" i 1995. Det er nærliggende å spørre hvilken besetning sjefen sjøl har vært mest komfortabel med.
Når du får litt avstand til de forskjellige line-up-ene, skjønner du at det er noe av det beste med bandet at det har vært utrolig mye forskjellige og dyktige folk innom, sier Greni diplomatisk.
Det har vært utrolig mange gode innspill og ideer underveis. På mange måter er vi en stor, levende organisme, hevder han.

Brett og slett

Det var tidlig i høst Greni tok med seg madammen, datteren og fire elgitarer over Atlanteren.
Jeg pakket en Telecaster, en Stratocaster, en Les Paul og en Rickenbacker. Da har jeg nok til å framføre de fleste låtene, sier han. Den enorme Los Angeles-gryta huser spillesteder nok til å holde ham og de andre beskjeftiget.
Vi har turnert så å si i hele 2007, i både Norge og Tyskland. Derfor er det deilig å kunne holde seg ett sted. Vi gjør én til to konserter i uka. Responsen så langt har vært veldig bra. Ellers blir det tid til surfing, røper Greni. Rullebrett blir det mindre av på den tidligere europamesteren.
Jeg sluttet offisielt da jeg ødela kneet mitt for noen år siden. Det er blitt så pass skjørt at jeg må holde meg i ro. Det er utrolig mange fine plasser å skate her, så det er ikke fritt for at det napper. Jeg tenker jeg får kjøpe meg et board og kjøre bittelitt.

Utvekslingsår

Nylig ramlet Greni over sin aldrende helt David Crosby på en legendarisk musikksjappe i Westwood. Ifølge sikre kilder rommer omgangskretsen for øvrig storfolk fra The White Stripes og The Raconteurs, uten at han klamrer seg fast for enhver pris.
Hjemme er definitivt Oslo. Men jeg tror det er veldig godt å komme bort og bo et annet sted en stund. Dette fungerer som det utvekslingsåret jeg aldri fikk. Mange av vennene mine fikk det da de studerte. Jeg har alltid hatt lyst til noe lignende.
Ikke at Greni er fullstendig ubelest. Som gammel litteraturviter in spe fra Blindern har han blant annet brukbar oversikt over de hardkokte krimforfatterne som herjer i Englenes by. En slik er Michael Connelly, som i "Echo Park" skildrer Bigbangs eget nabolag på urovekkende vis.
Boka er dritbra, erklærer Greni.
Og den er heldigvis med på å holde boligprisene nede.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere