RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På tide med slike skilt i Oslomarka også?


SKILTING: På oppfordring fra Årdal Turlag er slikt skilt blitt godkjent satt opp på turvei i Årdal kommune - på tide med slike skilt på turveien i Oslo også?
SKILTING: På oppfordring fra Årdal Turlag er slikt skilt blitt godkjent satt opp på turvei i Årdal kommune - på tide med slike skilt på turveien i Oslo også? Foto: FOTO: Privat
– Hvis Årdal kommune spesielt kan hensynta de som ferdes til fots på tur, så kan vel Oslo kommune vurdere det samme?

OSLO: – Jeg er ute på tur i marka stort sett hver dag hele året. Det har vært nestenulykker i møte med syklister, og jeg hører og leser om andre som har opplevd det samme, sier Per Christian Andersen, som nå vil at kommunen tar tak, og skiltregulerer bruken av markaveiene, for å presisere at syklistene må vise mer hensyn overfor fotgjengerne.

– De fleste syklister sykler med vettet, men så har du de som ikke tar hensyn til noen, og som har alt for høy fart. Jeg tenker med gru på de som går med små barn eller hunder uten helt stram line, da må det være en stor utfordring å ferdes ute på markaveiene, sier Andersen videre.

Årdal har gjort det

Det var på tur til Vettisfossen i Årdal, at Andersen så skiltet som var satt opp på turveien, etter innspill fra  Årdal Turlag for flere år siden, og godkjent av kommunen - “All sykling skal skje på de gåandes vilkår”.

Andersen ønsker tilsvarende skilting på de mest brukte turveiene i Oslomarka.

– Hvis Årdal kommune spesielt kan hensynta de som ferdes til fots på tur, så kan vel Oslo kommune vurdere det samme?

– De som kommer i fart må ta mer hensyn til de myke fotgjengerne, "forrang" må gis fotgjengerne. Kanskje vil ikke et skilt som i Årdal stoppe alle råkjørerne, men jeg tror det ville hjelpe mye, sier Andersen, og som nå først vil spille forslaget inn til bydelens politikere.

– Problemstillingen fotgjengere og syklister er sikkert sammme på mange av de mest brukte markaveiene, men for å nevne noen er det etter min erfaring særlig ille på veien opp til Ullevålsseter fra Sognsvann, og også på Nordmarksveien opp til Bjørnholt fra Hammern.

Syklistene tatt over

– Jeg synes at syklistene har tatt over turveiene, og kan ikke fatte at noen må råsykle oppi alle andre små og store turgåere i skogen. I det minste kan vel syklistene ta det litt rolig de første kilometerne innover en turvei, og så heller sette opp farten når man kommer mer unna allfarvei?. Det er jo ikke så mange kilometerne man skal inn i marka, før det blir merkbart mer slunkent med små og store turgåere, sier Andersen.

Les også: Det er blitt så trendy å sykle at alt annet skal vike for disse terroristene

“Skaper redsle"

«Diverre har turvegen vorte stadig meir nytta til sykling. Heldigvis har det ikkje skjedd alvorlege ulykker. Men nesten-ulykkene bør vere ei kraftig åtvaring mot sykling i dette området. Syklinga er eit uromoment og skaper redsle hjå mange fotturistar…", står det blant annet i brevet Årdal turlag sendte kommunen på nittitallet.

Årdal turlag ønsket i utgangspunktet å forby all sykling på ”Folkevegen til Vetti”,men det var å gå litt for langt.

– Sidan vegen går inn i eit landskapsvernområde, vart det sendt brev frå Årdal kommune til Fylkesmannen 06.08.96 der dei skriv at dei vil tilrå at vegen framleis kan nyttast av syklande, men at ein vil setta opp skilt ved starten av vegen der syklistar vert oppfordra til å vise varsemd i høve til fotgjengarar og vegstandard, skriver Årdal kommune i en mail til avisen.

Fungerer bra

Avisen har også vært i kontakt med Årdal turlag, og som ved leder Inga Jane Vie Karlsen kan fortelle at etter det de har erfart, så fungerer det veldig bra på turveien til Vettisfossen, mellom fotgjengere og syklister.

Les flere sykkelsaker her:

Ryeleder ber medlemmene vise hensyn

Vil kjempe for syklister og rulleskiløpere

Hei, det er kommunen, kan du sykle?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere