*Nettavisen* Nyheter.

På to hjul i Norge

Ifølge Øyvind Wold fra Voldsløkka gir sykling den ultimate frihetsfølelse. Nå er han ute med sykkelbok nummer tre.

Sentrum: Øyvind Wold er ute med sin tredje bok om sykling. I boken "På sykkeltur i fjellet", gitt ut på Cappelen forlag, tar han for seg 35 turer utenom allfarvei.
- Det er utrolig bra å se sitt eget land fra sykkelsetet, sier Wold.
Sykkelentusiasten har aldri hatt bil og sverger til tohjulingen.
- Med sykkel kommer du deg inn på småveier og får sett steder du ellers aldri ville sett. Sykling gir en fantastisk frihetsfølelse. Når legger ut på sykkeltur har man som regel god tid og i motsetning til når du går slipper du tung ryggsekk og gnagsår.

Toppen av lykke

Wolds første bok "Beintråkk", kom ut i 1999 og i 2003 ga han ut boka "På sykkel i Oslo". Hans siste bok er en guide til flere sykkelturer med varierende vanskelighetsgrad i fjellet.
- Jeg beskriver alt fra superlette turer, til de mer krevende. Flertallet av turene går på grusvei og passer godt for de fleste. Jeg tror folk flest vet for lite om hvilke tilbud som finnes i Norge. Det finnes mange flere turer enn Rallarvegen. Fjellsykling er lettere enn folk tror, man trenger ikke være i toppform, forteller fortatteren.
Wolds favorittområde, som han også beskriver i boken, er Nordøsterdal.
- Jeg er glad i alle turene jeg har beskrevet i boka. Men spesielt Folldal, Rendalen og Engerdal er nydelige områder. Det er toppen av lykke å sykle her. Det er utrolig pent, nydelige veitraseer i terreng som ikke er altfor bratt. Dessuten slipper du garantert å sykle i kø.

- Ikke bra

Selv har han syklet aktivt siden 1989 og sykler mellom 7000- 9000 kilometer i året.
- Det er flere grunner til å sykle. Det er morsomt og det får meg i godt humør, samtidig er det raskere enn buss og T-bane.
I tillegg til fritidssykling, bruker han sykkelen til og fra jobben i Møllergata.
- Forholdene for syklister i Oslo har blitt bedre siste årene. Jeg vil si de er godkjent, men ikke bra. Et av hovedproblemene er at sykkelveiene overhode ikke vedlikeholdes. Slitasje og store hull i asfalten gjør det vanskelig å sykle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.