RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dag Nielsen nyter solnedgangen utenfor kysten av Argentina. Foto: Einar Loshamn
Dag Nielsen nyter solnedgangen utenfor kysten av Argentina. Foto: Einar Loshamn

På tokt i Sørishavet med "G.O. Sars"

Sjøsprøyt, hval og krill har i flere uker vært hverdagen for nordstrandsgutten Dag Nielsen.

NORDSTRAND/SØRISHAVET: Havforskningsinstituttets "G.O. Sars" er for tiden på tokt i Sørishavet. Forskningsfartøyet har gått fra Sør-Georgia til Bouvetøya, langt ute i havet mellom den sørlige enden av Sør-Amerika og Afrika.

Blant toktdeltakerne er Dag Nielsen fra Nordstrand som samler data til sin masteroppgaven i marinbiologi ved Universitetet i Oslo.

Dette toktet har vært knallbra. Det har vært utrolig mange opplevelser, sier Dag.

Krill i Sørishavet

Forskningstoktet han er med på er en del av Polaråret. Utgangspunktet for denne første av to runder ned i Sørishavet gikk fra Montevideo i Uruguay 4. januar.

På vei sørover var "G.O. Sars" først innom Falklandsøyene og deretter gikk turen til området rundt Sør-Georgia.

Her startet innsamlingen av data. Det er trålt, tatt vannprøver, målt saltholdighet og satt ut og tatt inn forskjellige observasjonsplattformer.

Det har lenge vært norsk aktivitet i Sørishavet. For drøyt hundre år siden jaktet norske hvalfangere i disse farvannene.

På Sør-Georgia fikk toktdeltakerne anledning til å besøke den gamle norske hvalfangststasjonen Grytviken som ble grunnlagt av sandefjordingen Karl Anton Larsen i 1904.

Her ble 54 000 hval dratt i land frem til driften opphørte i 1964. I dag er det stort sett rustne tanker og rester av bygninger og utstyr som vitner om tidligere tiders hektiske aktivitet. "G.O. Sars" var også nylig ved den norske Bouvetøya for å samle inn data.

Denne øya ble oppdaget av franskmannen Jean-Baptiste Lozier Bouvet i 1739 før den ble annektert av Norge i 1930.

Det er vanskelig å si hva som har vært den største opplevelsen, men dagen før vi kom til Bouvetøya stoppet vi ved et isfjell hvor det svømte ti-femten hvaler, forteller han.

Viktig kunnskap

Norske utforskere krysser ennå de ugjestmilde havområdene på vei til eller fra polpunktet. Det er sommer på den sørlige halvkule nå, så værforholdene er ikke så ekstreme, men Sørishavet er berømt og beryktet for dårlig vær og grov sjø.

Jeg var ikke bekymret. Men jeg har en tendens til å bli sjøsyk og glemte sjøsyketablettene. Men så langt har det ikke vært noe problem, selv da vi hadde storm i et par dager, sier Dag.

Det er fortsatt mye vi ikke vet om dette store havområdet.

Norge er i ferd med å bli en betydelig fiskerinasjon i Sørishavet. Gjennom dette toktet skal Havforskningsinstituttet bidra til bedre kunnskap om det antarktiske økosystemet, slik at de marine ressursene her kan forvaltes like godt som vi forvalter våre bestander i nord. Vi vet at krill er en nøkkelart i økosystemet, sier toktleder Svein Iversen ved Havforskningsinstituttet.

Dag skal skrive masteroppgaven sin i marinbiologi ved Universitetet i Oslo på en sammenligning av krillfordelingen i området rundt Sør-Georgia med fordelingen rundt Bouvetøya.

Innsamlingen av data har gått greit. Jeg har også hatt ansvaret for vekstrateforsøkene på krill som vi har gjort, sier han.

Trangt om plassen

Det er mye som skal skje og mange som vil være med når Havforskningsinstituttet sender et av verdens mest avanserte forskningsfartøy av gårde til Sørishavet. Flere norske institutter og universiteter benytter anledningen til å få gjennomført ulike prosjekter.

Til og med den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA bruker dette toktet til datainnsamling, og BBC har sendt to fotografer med båten i håp om å kunne få levende bilder av svermer av krill i overflaten.

Etter over en måned på sjøen begynner turen nå å nærme seg slutten. Toktet ender i Cape Town hvor det er mannskapsbytte og nye forskere som gjør seg klare til nok en runde ned i Sørishavet.

Siste uken har jeg begynt å lengte litt hjem. Men så kommer opplevelser og Bouvetøya og hvalene dagen før. Da glemmer jeg alt der hjemme, avslutter Dag.

Om du vil følge med på enn del av det som Dag og de andre på "G.O. Sars" opplever, kan du lese toktdagboken på www.imr.no/antarktis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere