RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Daglig leder, Gunvor Stray Nordberg, ved Kirkens Bymisjon St. Halvardshjemmet topper Oslo-statistikken for trivsel blant pårørende i 2013
Daglig leder, Gunvor Stray Nordberg, ved Kirkens Bymisjon St. Halvardshjemmet topper Oslo-statistikken for trivsel blant pårørende i 2013 Foto: Foto: Halvor Solhjem Njerve

På toppen i Oslo

Byråd for eldre Aud Kvalbein (KrF) overrakte mandag diplomet som beviser at Kirkens Bymisjon St. Halvardshjemmet topper trivselsbarometeret for sykehjem i 2013.

GAMLEBYEN: St. Halvardshjemmet var opprinnelig bygd som Peik Sjokoladefabrikk, men har siden 1925 vært drevet som sykehjem. I brukerundersøkelsen for i fjor ga over 95 prosent av de pårørende til sykehjemsbeboere ved St. Halvardshjemmet toppkarakter. Sykehjemmet kom dermed seirende ut som byens beste sykehjem, med en rangering på 3,81 av 4.

Se bildeserie fra St. Halvardshjemmet

Trivsel viktigst

Daglig leder ved Kirkens Bymisjon St. Halvardshjemmet, Gunvor Stray Nordberg, er tydelig stolt av å ha de mest fornøyde pårørende til sykehjemsbeboere i hele Oslo.

– Det er veldig inspirerende å få vite at brukerene rangerer oss så høyt. Det tyder på at arbeidet med trivsel og tillit har fungert bra, sier Nordberg.

Hun sier det er oppmuntring for å fortsette som de gjør nå, og bli enda bedre.

– Det eneste som det mangler på er aktiviteter og underholdning i helgene. Men det er bra å ha noe å strekke seg etter, sier byråd for eldre i Oslo, Aud Kvalbein.

Hun gir all honnør til de ansatte, som nettopp sørger for denne tryggheten og det gode miljøet som roses av brukerene og deres pårørende.

– Det er av dere det hele skapes, sier hun til forsamlingen av beboere og ansatte som sitter i storsalen.

Sigrun Ziener har bodd på St. Halvardshjemmet i snart tre år. Hun sier det ikke er én eneste ting å utsette på sitt «nye» hjem.

– Det er helt upåklagelig. Da jeg kom hit måtte de smøre brødskivene for meg og gjøre alt, men de har støttet meg og gitt meg mulighet til å bli mer selvstendig. Jeg klarer mange ting selv nå, og stortrives med å bo her, sier hun entusiastisk.

– Det viktigste er at de blir sett, at de får leve det livet de ønsker slik som man gjør i et vanlig hjem, forteller Nordberg.

Ziener mener beboerne får lov til det.

– Dette er et sted jeg kan kalle hjemme, og det setter jeg veldig stor pris på, sier hun. Zeiner forklarer videre at datteren hennes var overlykkelig da hun fikk plass på sykehjemmet, og føler seg sikker på at moren har det bra.

– Hun vil at jeg skal trives, og det gjør jeg her, forteller Ziener.

– Vi får inn nye pårørende med nye brukere, også nye ansatte. Derfor er det viktig at vi holder god kommunikasjon og lærer hverandre å bli kjent for at alle parter skal ha det best mulig, sier daglig leder ved sykehjemmet, Gunvor Stray Nordberg.

Les også: Her er Oslos beste sykehjem 2012

Selvbiografi

Ett av de mange tiltakene Kirkens Bymisjon har satt i gang er å skape møter mellom den yngre og den eldre generasjonen. Hele 30 av 7. klassingene ved Gamlebyen skole har i ett år vært på besøk hos ti av beboerene. Tre og tre sammen har de laget individuelle bøker om «sin» beboer, med blant annet bilder de har scannet inn. I slutten av forige uke var bøkene ferdig på trykkeriet, og alle som var med har kost seg med prosjektet.

Petter Pettersen signerer boka om seg selv til Aud Kvalbein og forteller at han fikk delt mange minner. På spørsmål om hva han syns om at hjemmet han bor på er best i byen svarer han at det høres helt rett ut.

– Jeg var skeptisk da jeg kom hit, men det har vært over all forventning. Jeg stortrives her! smiler Pettersen.

Les også: Sigrun (75): – Oslo er blitt mye farligere

Beboeren Sigrun Ziener var også en av de ti portretterte i en bok om seg selv.

– Det var spennende og koselig. Det å se tilbake på minner for mange titalls år siden var veldig gøy. Jeg sa bare «spør i vei» og etter det har vi blitt venner, forteller Ziener.

Hun mistet mannen sin for fire år siden, og stod på venteliste til flere sykehjem.

– Det sa bare pang, forklarer hun.

Hun hadde da hjemmesykepleier i et par år, noe som fungerte dårligere og dårligere. Da hun fikk plass ved St. Halvardshjemmet ble hele verden snudd på hodet.

– Jeg har blitt mye bedre til å klare meg selv, og jeg får alltid hjelp om jeg vil det. Her er det folk dag og natt og et veldig godt miljø. Det er så deilig å kunne ta seg turer til Ekebergrestauranten og Operaen eller bare en tur i frisk luft, smiler Ziener.

– Jeg skal ta med meg et par eksemplarer og gi rett til skolebyråden, for dette må alle i osloskolen få være med på, sier byråden for eldre i Oslo, Aud Kvalbein.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere