*Nettavisen* Nyheter.

På vei mot en internasjonal karriere

INTERNASJONALT KARRIEREVALG: Halvt islandske Odder Stefanssoen har bodd i Oslo og Reykjavik, har utdannelse fra Norge, Island og England, og jobber har praktikantstilling ved den norske ambassaden i Washington DC. Foto: FOTO: DIDRIK LINNERUD ARNESEN

Han har et islandsk navn, er halvt islandsk, og har bodd i Reykjavik og Oslo. Foreldrene bor nå i Wien og han har jobbet på den norske ambassaden i Washington siden 1. februar i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

  Foto: FOTO: DIDRIK LINNERUD ARNESEN

WASHINGTON DC: Odder Stefanssoen (24) ble ferdig med sin master sist sommer. Etter studier dro han til India og jobbet der i tre måneder på et forskningsinstitutt, før han fikk jobben som praktikant ved ambassaden i Washington DC.

Langt fra venner og familie

– Hvordan endte du opp her på den norske ambassaden I Washington?

– Jeg hadde lyst på en internasjonal karriere søkte jobb her for å få en god erfaring og jobbe opp en bra cv.

– Er det en spennende jobb?

– Ja, fordi her i Washington er det mye politikk og bra mennesker, så man blir på en måte dratt inn i amerikansk utenrikspolitikk. Man får mer overblikk over amerikansk politikk og har fordeler som å gå på kongresshøringer. Man får et personlig innblikk i amerikanske saker angående politikk.

– Liker du å ha arbeidsplass i utlandet langt unna venner og familie? Hvordan takler du det?

– Jeg liker det veldig godt, mye på grunn av at jeg har studert i flere land. Jeg gikk på videregående i Oslo, tok bachelor i Reykjavik og en master i London. I tillegg har jeg jobbet for et forskningsinstitutt i India. Foreldrene er internasjonale, så har jeg egentlig ikke hatt noe hjem på samme måte som andre.

Menneskemøter

– Hva er motivasjonen din til å fortsette?

– Jeg vil fortsette å gjøre en god jobb, gjøre et godt inntrykk og få en god referanse fra den norske ambassaden i Washington DC.

– Er det et krevende yrke?

– Noen ting er krevende, i hvert fall det å skrive gode rapporter på en reflektert måte.

– Får du mange utfordringer på jobben?

– Ja, det kan fort bli mye stress med flere beskjeder på en gang. Det å fordele tiden min riktig sånn at alt blir gjort til rett tid.

– Møter du mange nye mennesker fra andre deler av verden?

– Ja, absolutt. Det å møte mennesker er en positiv del av jobben, og Washington er en by med ambassader fra hele verden.

– Har alle ambassader god kontakt med hverandre?

– Vi har et nært samarbeid med de nordiske ambassadene og amerikanske myndigheter.

SE BILDESERIE: DIDRIKS GATEFOTO FRA WASHINGTON DC

En vanlig dag på jobben

– Hvordan er en dag på jobb for deg?

– Jeg møter på jobb klokken 09:00, skrive ferdig rapporter eller gjøre oppgaver som jeg blir bedt om og gjøre og sjekker om det er relevante eventer i kongressen.

– Vil du anbefale andre å gå samme vei som deg?

– Hvis du interessert i internasjonal politikk er dette veien og gå og hvis du er samfunnsengasjert. Jeg anbefaler å dra ut i verden og jobbe for og oppnå en bra erfaring.

– Hvilket språk snakker du i jobben?

– Vi snakker mest norsk i ambassadeområdet, men hvis man skal gjøre noe sosialt med jobben må man snakke engelsk.

– Hvilken utdannelse trengs det for å jobbe på ambassaden?

– Det er forskjellig hvilken bakgrunn folk har og hvilken stilling de har. Men mange har studier innen politikk og internasjonal politikk. Mange diplomater og mennesker i utenrikstjenesten som også har studert jus.

LES MER FRA DITTOSLOS UNGDOMSREDAKSJON HER!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.