*Nettavisen* Nyheter.

På vei mot Mount Everest

Axel på vei nedover igjen etter å ha besteget Galdhøpiggen. Foto: Privat

Syv år gamle Axel Villanger Bang forserte isbreen i vind og snøføyke og besteg deretter Galdhøpiggen.

Klikk på bildet for å forstørre.

En liten hvilepause før selve piggen i bakgrunnen skal bestiges.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stupbratte Kyrkja i bakgrunnen ble besteget av Axel og mamma Olaug Villanger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sammen med lillebror og gode venner er Alex (bak til høyre) på fottur i Rondane.

Bestum: Vi gikk i taulag og det blåste fælt. Hvis noen falt ned i en sprekk skulle vi rope Stopp! Det måtte vi gjøre da det var en som falt ned i en liten sprekk, men det var ikke noe skummelt, sier en svært ung tindebestiger, Axel, som går i 2A på Bestum skole.

Isdråper i ansiktet

Dette skjedde i begynnelsen av september i år, da Axel sammen med mor Olaug Villanger og flere andre voksne besteg Galdhøpiggen. I taulag over Styggebreen blåste det kraftig opp med påfølgende snødrev.

Jeg fikk isdråper i ansiktet og det var motvind. Jeg fikk låne mammas hals og dekket til ansiktet. Jeg ga meg ikke. Det var gøy, forsikrer Axel, som godt vet at han vært oppe på 2469 meter.

7000 meter

Mamma Olaug nikker og kan fortelle at det ikke er vanskelig å motivere sønnen til lange turer i fjellet.

Det var nesten litt for spennende den turen til Galdhøpiggen med dårlig vær og sikt. Det var tøft også for de voksne. Samme helg gikk vi også opp på Kyrkja i Jotunheimen på 2032 meter. Det var ordentlig bratt og svært steinete på vei mot toppen. Nå har Axel begynt å spare på topper over 2000 meter, sier Axels mamma, som selv er fjellklatrer.

Jeg har vært på 7000 meter på Aconcagua i Argentina og har vært flere ganger i Himalaya. Jeg har besteget Kilimanjaro og Mont Blanc. Jeg tåler høydene godt, sier Villanger.

Jeg har mest lyst på Mount Everest. Hvorfor har ikke du vært der mamma, spør Axel, som har holdt på med litt klatring innendørs.

Gjøre det igjen

Axel er veldig flink til å gå. I sommer gikk vi fra hytte til hytte i Rondane, også sammen med andre barn. Axels lillebror på tre år var også med, men han blir foreløpig båret mye i meis. Det lengste strekket var på 18 kilometer, forteller Villanger.

Da måtte vi gå rundt og på andre siden av et stort vann. Jeg lurte på om vi skulle gå på andre siden av hele Norge. Det er gøy å gå fra hytte til hytte. Kan vi ikke gjøre det igjen mamma, spør Axel.

Mamma kan forsikre om at det blir ny tur til sommeren.

Det er viktig at barna går foran og bestemmer tempoet. Det nytter ikke å se på klokka. Barna vil gjerne gjøre morsomme ting underveis som å bygge demninger, varder eller ha mosekrig. Bruk hele dagen i barnas tempo og finn på ting underveis. Fortell gjerne historier under turen, sier Villanger.

Trettitalls topper

Det er gøy å bygge demninger og det er gøy å gå på topper og komme frem til en ny hytte, sier en entusiastisk Axel, som i sitt unge liv allerede har vært oppe på et trettitalls topper. Som fireåring gikk han til Gaustadtoppen på egne bein og han har allerede vært i Ullern Avis Akersposten.

Beseggen synes jeg var litt skummel, men det var gøy det og, forteller Axel, som er på vei til skitrening på Fossum.

Han har nå to topper over 2000 meter på sin liste. Da er det bare 298 topper igjen. Og i det fjerne vinker Everest.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.