RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På vei til landsleir


Stine Simensen fra 1. Nordstrand merker en gassflaske. Thorbjørn Heyerdal fra Manglerudspeiderne med ryggen til.
Stine Simensen fra 1. Nordstrand merker en gassflaske. Thorbjørn Heyerdal fra Manglerudspeiderne med ryggen til.
Lørdag skal 7000 speidere bygge teltbyen Utopia. Karen Johanne Strømstad fra Nordstrand er sjefen for dem alle.

HARALØKKA: En diger container står parkert på Haraløkka. På 45 kubikkmeter skal speidere fra vårt distrikt pakke alt de trenger for å klare seg selv på et jorde i Åndalsnes i en uke. Inn i containeren lempes en trillebår, metallkasser med kokeutstyr, telt og mye annet rart.

- Vi bygger en by, og når vi forlater stedet en uke senere skal vi ikke etterlate spor, forteller Karen Johanne Strømstad (43). Hun bor på Nordstrand og er til daglig generalsekretær i Norges speiderforbund, som er speidernes nasjonale sekretariat.

Mange frivillige

- Det er 400 frivillige speidere som planlegger og gjennomfører leiren, og det er en egen leirsjef. Vi bistår leirledelsen med praktisk hjelp, sier Strømstad.

I løpet av en uke skal speidere fra hele landet prøve seg på heftige eksperimenter og oppdage naturen gjennom spennende ekspedisjoner.

- Først og fremst skal leiren være moro for speiderne, sier Stine Simensen og Eirik Riisnæs (17) som skal være leirledere for 1. Nordstrand. Det betyr mye ansvar. Men den enkelte patrulje er lært opp til å klare seg selv, så Stine og Eirik gleder seg også til å få tid til å bli kjent med andre speiderledere.

- Samhold og fellesskap, det synes jeg er best med å være speider, sier Stine Simensen.

- Ja, og det å gå på tur og være sammen med andre, sier Eirik Riisnæs.

- Når jeg har vært på klassetur merker jeg jo at jeg kan en del de andre ikke kan om det å klare seg i naturen, sier Eirik Riisnæs.

Eirik og Stine er klar over at mye kan skje når hver enkelt patrulje skal i sving med gasskomfyr, sag, øks og kniv.

- Det verste er hvis noen skader seg, sier Stine Simensen.

Selv endte hun på sykehus da hun under et matkonkurranse på Hvaler fikk et lyn opp i armen, fordi hun sto på en ledning mens hun rørte i en gryte med en metallskje.

- Etterpå er det jo en god historie, smiler hun.

Komfort

- Det må jo være fryktelig mange hormoner i sving på en sånn leir?

- Det går så fint, at, sier Karen Johanne Strømstad.

- De sier at en av tre blir forelsket på leir, og selv traff jeg min utkårede på snøhuletur, sier Strømstad, som har vært på leir de fleste somrene siden hun var 11 år.

Jente og guttespeiderne i Norge ble en organisasjon i 1978. Den gang var det leirbål med sang og gitarspill. Slik er det fremdeles, men mange har med seg iPoden også. Stine og Eirik har byttet ut liggeunderlaget med en tjukk luftmadrass. Og de har med seg både strandstol og campingstol til å sitte i. Strømstad synes det er helt all right at speidere tar med seg noe ekstra godt å ligge eller sitte på.

- Selv satser jeg på feltseng i år, det har man lov til når man har passert 40, smiler Strømstad.

Mygg er mygg

Thorbjørn Heyerdal (29) fra Manglerudspeiderne har vært på speiderleir i inn- og utland helt siden han var 11 år.

- Det er friheten, det at det ikke er A4, sier Heyerdal.

- I speideren blir man kjent med folk i forskjellige aldrer, det er positivt, sier Heyerdal. Men noe ukjent triks for å holde myggen unna, har han ikke.

- Bruk myggspiral, og smør deg med myggstift eller på hals, håndledd og hode. De lukter deg på 50 meters avstand, så det gjelder å holde seg i ro, smiler Heyerdal, før han går i gang med å lempe et gammelt sirkustelt inn i containeren.

Beste leirminne

Eirik Riisnæs (17),
1. Nordstrand: Matkonkurransen på Hvaler der vi lagde en nydelig trerettes for 300 svenske kroner, det var artig!.

Stine Simensen, (17),
1. Nordstrand: Jentehaik på en øde Hvaler-øy. Vi bader, synger og koser oss. Det er fint, det!

Thorbjørn Heyerdal (29),
Manglerudspeiderne: Speiderleiren vi var på i Taiwan. En morgen våknet jeg 06.45 av at det var 45 grader i teltet. Da var det bare å kaste seg ut og puste.

Karen Johanne Strømstad (43),
Generalsekretær NSF: Å se at neste generasjon gleder seg sånn over å lage en treretters på stormkjøkken, og se at de koser seg med det samme som jeg syntes var gøy da jeg gjorde det for 20 år siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere