RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På vei til Sarabråten


Orden på replikkene: Suffløse og regissør Cathrine Senje holder orden på skuespillerne. Bak venter Gunnar Björnbom og Steinar Foss.
Orden på replikkene: Suffløse og regissør Cathrine Senje holder orden på skuespillerne. Bak venter Gunnar Björnbom og Steinar Foss.
Bjørnson, Wergeland og kongen øver i aulaen på Godlia. Til helgen er de å finne på Sarabråten.

Godlia: Wergeland mangler et skjortebryst, og det er ingen bagatell. Et sort tørkle får gjøre nytten. Og her er brillene. Instruktør Cathrine Senje har mye å henge fingrene i der hun deler ut hatter og rekvisitter til skuespillerne som skal øve i aulaen i kveld. Det er en drøy uke til spillet skal oppføres under åpen himmel på Sarabråten.

Det begynner å flaske seg, ja. Den største utfordringen har likevel vært å finne folk som har tid og lyst til å øve, sier Senje.

Lars Maanum ble funnet i et slumptreff ved Nøklevann i 2000. Han hadde spilt i stykket på 70-tallet, og da han jogget rundt vannet og traff på Senje 23 år senere spurte hun selvfølgelig om han ikke ville gjøre det igjen.

Nå spiller jeg Anton Kusk, Much og Vassvesenet. Den gang spilte jeg Bjørnson, forteller Maanum.

I år har han i tillegg tatt med barna sine, Mia og Mikkel, på scenen i rollene som hare og rev. De kan godt tenke seg å være framtidens Sara og Bjørnson.

Et spill med historie

Senje kjenner stykket ut og inn, ettersom det var mannen hennes som skrev det, og hun selv som spilte Sara de første fem oppføringene, fra 1976 til 1984. Under tusenårsfeiringen i 2000 måtte hun gi fra seg rollen til en profesjonell skuespiller, og i år Saravati Jacobsen rollen som haugkjerringa. Hun er en av de få ferske skuespillerne. De fleste medvirkende er veteraner i spillet, som starter med at det brenner på Sarabråten. Dette var konsul Thomas Heftyes sommerbolig ved Nøklevann fra 1856 til Aker kommune kjøpte Nøklevann og alle omliggende eiendommer i 1911.

Sang og dans

Øvingen starter med den fengende finalesangen.

Det er umulig å si hvordan dette vil høres ut i friluft, trekker Senje på skuldrene.

Teksten kommer i alle fall til å stå på baksiden av programmet, så folk kan synge med.

Er alt i rute til framføringen?

Ja, det er noen øvinger igjen nå, og så skal vi kjøre opp tidlig lørdag morgen for å rigge alt utstyret der oppe. Da må alt sitte, forsikrer Senje.

Det morsomste med dette er at folk synes det er morsomt. Vi er alle glade amatører fra lokalmiljøet, og det er ganske flott at vi har fått det til, smiler Senje.

Kulturhelg

Både Oslo Kulturnatt og Kulturminnedagen arrangeres til helgen, henholdsvis på fredag og søndag. Lørdagen er det kun Sarabråten som gjelder, ifølge koordinator Odd Uglem fra Østensjø Kunstforening.

Sarabråten er et populært turområde, der den norske Turistforening ble stiftet i 1868 med Heftye som første formann. For de nysgjerrige som tar turen innover 8. og 9. september vil et glimt av fordums dagers berømte gjester og festligheter igjen være å finne på Sarabråten. Muligens blir det hele fem år til neste gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere