RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pakket og klart

Enkelte ting kan gjøres i stand i behagelig god tid.

Som selskapsvert er det beste du kan gjøre, å gjøre minst mulig. Blandede salater, ferdige dressinger, mat i folie eller papir, grillspyd... Planlegging ned til minste detalj er en genistrek, spør du meg.

Et gammelt triks som nærmest har gått av moten, er å bake ting i aluminiumsfolie. Dersom du gjør dette riktig, har du en komplett rett med saus, grønnsaker og fisk eller kjøtt alt i ett. Og siden alt er ferdig krydret, renset, skrelt og filetert på forhånd, trenger du ikke gjøre annet enn å sette de fine innpakkede godteposene inn i varmen og vente på resultatet.

Innholdet kan du mikse som du ønsker. Men vær bevisst på koketiden til de enkelte ingrediensene. Det kan for eksempel være smart å finkutte grønnsaker, som gjerne trenger ganske lang tid. Legg det som tåler mest varme i bunnen, mens skjøre råvarer som skalldyr eller fisk bør plasseres på toppen, ellers blir de gjerne kokt ihjel og tørre.

Smør, olje eller creme fraiche er smart, da får du en fin saus. En skvett god hvitvin , sitrusjuice eller noen dråper god eddik gjør også susen. Husk å krydre alt ferdig, med urter, hvitløk, salt og pepper. Da er det bare å lukke opp og slippe gaffelen nedi posen.

Av grønnsaker finnes det mye å velge i: Snittet vårløk, fennikel, asparges, squash, tomater... Strimlede rotgrønnsaker, potetgresskar eller neper er dessuten godt.

Skikkelige råvarer er selvsagt et must. Med sprellferske skalldyr og fisk føles det nærmest som om hele havet åpner seg når du tar opp folien. Dessverre var det en del restauranter på 80-tallet som glemte det viktigste de ferske råvarene da de serverte sine "fiskesymfonier". Dette er nok en årsak til at retten i dag har et noe loddent rykte.

Folietrikset er ikke den eneste måten å pakke inn mat på. En finere fransk metode

heter "en papilotte": Pakket inn i matpapir og brettet fint sammen som en konvolutt, men denne metoden egner seg naturligvis ikke for grillen. Engelskmennene har en spesialitet der fersk ørret renses, krydres og pakkes inn i en våt avis, grilles eller bakes til avisen er helt tørr, da skal visstnok fisken være klar.

Men siden jeg fortsatt har til gode å teste ut denne metoden, går jeg heller for "harry-folien". Norge er tross alt en av verdens største produsenter av aluminium!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere