*Nettavisen* Nyheter.

Pål Magnus var i koma etter skiulykke – Aksel fikset nye ski 11 måneder senere

Pål Magnus Tømmervold (t.v) var svært lykkelig over at alpinkongen Aksel Lund Svindal ga ham nye ski. Foto: Foto: Andreas Lindbæk

Det ble utvilsomt god stemning da de gamle skolekompisene Aksel Lund Svindal og Pål Magnus Tømmervold ga hverandre spesielle gaver på Kvitfjell.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pål Magnus Tømmervold minnes Aksel Lund Svindal som en stor Lillestrøm-patriot. Idrettsstjernen var derfor storfornøyd med å få en signert Torgeir Bjarmann-drakt av sin gamle venn. Foto: Foto: Andreas Lindbæk

KVITFJELL: – Historien til Aksel var den som inspirerte meg som mest, da livet ble brutalt snudd på hodet 20. mars i fjor. Måten han reiste seg på etter fallet i Beaver Creek i 2007 har motivert meg mye, sier Pål Magnus Tømmervold.

Gamle venner

Tømmervold er journalist i dittOslo.no og bor på Slemdal i Oslo. Han og alpinstjernen Aksel Lund Svindal ble kjent med hverandre da de startet på idrettsfag og i samme klasse på Oppdal Videregående Skole i 1998.

Tømmervold hoppet etter hvert over til allmennfag, før Svindals skikarriere for alvor skjøt fart. Resten av olympiamesterens historie kjenner hele idrettsnorge til.

– Vi gikk i samme tyskklasse i tre år, og vår gamle tysklærer er nok veldig fornøyd med å høre hvor god Aksel er blitt i tysk. Siden har vi møttes fra tid til annen gjennom felles venner og i embets medfør. Aksel er fortsatt den gutten jeg ble kjent med for 15-16 år siden, og den som strekker hånden først når vi ses. Det sier mye om ham som person, forteller Tømmervold.

LES OGSÅ: Aksel Lund Svindal: – Oslo kan gi OL tilbake til folket

Trivelig gjensyn

På Kvitfjell møttes de nylig igjen. Lund Svindal ønsket nemlig symbolsk å overrekke sin gamle venn et nytt skipar, etter at Tømmervold for snart ett år siden ble alvorlig skadet i en skiulykke.

Det som har vist seg å være et tretthetsbrudd i den ene bindingen, sendte Kjelsås-treneren Tømmervold i bakken i høy hastighet. Det medførte 4,5 døgn i kunstig koma, blødninger i hodet, nakkebrudd på to steder og brukket bekken.

– Jeg visste ikke at du hadde vært utfor en så alvorlig ulykke. Det var leit å høre, men samtidig gøy å høre at du kommer deg tilbake, sier Lund Svindal til Tømmervold, som er fornøyd med nye ski.

– Jeg er utrolig takknemlig for at Aksel stiller opp og gir meg et par nye ski, sier han fornøyd.

Tømmervold på sin side hadde med en signert Lillestrøm-drakt som takk til sin gamle kompis. #1 Aksel sto det bak på trøyen.

– Jeg husker fortsatt veldig godt alle Lillestrøm- og Torgeir Bjarmann-sangene Aksel lærte meg på skolen. Derfor passet det veldig bra å gi Aksel denne drakta. Bjarmann påstår dessuten at han er blitt en minst like stor fan av Aksel, som skistjernen var av Lillestrøm-legenden, sier Tømmervold.

Selve skioverrekkelsen kan du se i form av levende bilder i løpet av våren 2014 på dittOslo.no. Tømmervold er nemlig godt i gang med dokumentaren om veien tilbake til alpinbakken.

Lager dokumentar

– Jeg lager dokumentaren i første rekke for å inspirere dem som skader seg stygt på ski, eller opplever motgang i livet. Jeg har en spesiell historie, og håper den kan motivere andre ulykkesfugler. Det har utvilsomt kostet utallige treningstimer. Jeg vant aldri OL-gull, men er i ferd med å vinne helsa tilbake. Jeg tilbragte sammenhengende 3,5 måneder på sykehus. Den første måneden husker jeg ingenting fra, sier han.

– Fra jeg slo opp øynene igjen har målet vært å komme tilbake til alpinbakken. Da jeg våknet kunne jeg ikke gå, og hadde følge i dusjen. Det sier vel sitt. Jeg er på samme måte som Aksel i ferd med å komme styrket ut av mitt livs mareritt. Da kan også andre klare det. Det viktigste er å være offensiv og se fremover, sier Tømmervold.

LES OGSÅ:

Denne tabellen topper Vålerenga

Hvilken idrett krever mest?

Se OL-øyeblikkene på ett minutt!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.