RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pamuk-oversetter til tyrkisk kulturuke


Det blir tyrkisk hele ukten på Deichman på Arne Garborgs plass. arkivfoto
Det blir tyrkisk hele ukten på Deichman på Arne Garborgs plass. arkivfoto Foto: ARKIVFOTO
Nobelprisvinner Orhan Pamuk er stjerna i tyrkisk samtidslitteratur.

Arne GArboergs Plass: I kveld for du anledning til å høre på mannen som kanskje kjenner Pamuks litteratur aller best, når professor i tyrkisk og nobelprisoversetter, Bernt Brendemoen kommer til bydelens litterære storstue.

Tyrkisk litteratur er svært mangfoldig. Den representerer på mange måter tyrkisk historie, slik litteratur ofte gjør, sier han til Lokalavisen St. Hanshaugen.

I ettermiddag åpner han for samtaler rundt moderne tyrkisk litteratur , når han foredrar på Deichman kl. 17.30. Brendemoen bor selv i Ullevålsveien, så turen ned til Deichmann er ikke lang.

Romantisk kopi

Tyrkisk litteratur vokste frem fra 1800-tallet. Det er først på denne tiden vi ser at romanen og novellen vokser frem, før det bestor tyrkisk litteratur stort sett av lyrikk. På denne tiden kopierer franske romantiske fortellinger til tyrkisk. Senere møte vi tyrkiske forfattere som skriver fra den tyrkiske landsbygda. Her beskrives skitten og støvet fra de tyrkiske landsbyer. Det er først på 70-tallet vi får en intellektuell forfatter-tradisjon fra Tyrkia, sier Brendemoen.

Nasjonsbygging

Kultur generelt, og i dette tilfellet litteratur spesielt er alltid med på å danne en nasjons oppfatning av seg selv. Så også den tyrkiske?

Helt klart. I så måte er Tyrkia som et hvilket som helst annet land. Likevel er jeg ikke sikker på hvor stor andel tyrkere som faktisk leser, så slagkraften er knaskje ikke alltid så stor, sier Brendemoen, som understreker at det språklige er utfordringen i Pamuks litteratur, da språket hans er svært komplisert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere