RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pappa takket Selma (3) for skolehjelpen


Prisvinneren Ali Al-Khafaji sammen med datteren Selma på tre år. – Jeg må takke familien min for støtten, og til og med Selma retter på mine grammatikkfeil, ler Ali.
Prisvinneren Ali Al-Khafaji sammen med datteren Selma på tre år. – Jeg må takke familien min for støtten, og til og med Selma retter på mine grammatikkfeil, ler Ali. Foto: FOTO: MARLENE ENGAN
Frisør, familiefar og student Ali Al-Khafaji fra Holmlia er tildelt prisen Årets Læringshelt Oslo 2011 for sin innsats og vilje for å lære.

GRÜNERLØKKA: Ali Al-Khafaji (47) kom til Norge fra Irak vinteren 1991 som FNs kvoteflyktning. Etter 20 år i Norge studerer han nå religionshistorie ved Universitetet i Oslo.

 

– Jeg er veldig glad, og dette var en stor overraskelse for meg. Det har vært krevende å sette seg på skolebenken som voksen, en stor overgang med nytt språk, og ny kultur, sa en stolt Ali Al-Khafaji da han mottok prisen Årets Læringshelt Oslo 2011 på Deichmanske bibliotek avdeling Grünerløkka.

Krigsfange

Historien til Ali Al-Khafaji er ikke som alle andres. Som 16-åring ble han innkalt i militæret, var soldat i flere år og kjempet i Gulfkrigen.

Min erfaring er at man må kommunisere for å leve, og her i Norge er skole og utdanning riktig vei å gå for å bidra i samfunnet

I et halvt år satt Al-Khafaji i amerikansk fangenskap i Ørkenen i Kuwait, før hans status ble endret til flyktning.

Familiefar

Nå er han familiefar til tre, og ved siden av jobben har han klart å oppfylle drømmen om studiekompetanse som privatist.

– Det tok meg fire år å få studiekompetanse, og jeg gjorde alt på egen hånd. Barna mine retter på norsk-grammatikken min, for de synes det er flaut når pappa sier noe feil, smiler en glad Al-Khafaji.

Måtte låne penger

Da Al-Khafaji kom til Norge sto han på bar bakke, og han viste at han måtte lære seg språket for å komme frem. Han deltok i to læringsløp, utdannet seg som frisør og avla svenneprøve i faget.

– Jeg måtte starte et sted. Å være frisør var noe jeg likte, og jeg var heldig som fikk lærlingkontrakt, sier Al-Khafaji.

Nå studerer han andre året på UiO, og da den nybakte prisvinneren skulle velge utdannelse, viste han at det var religionshistorie som var tingen.

– Min erfaring er at man må kommunisere for å leve, og her i Norge er skole og utdanning riktig vei å gå for å bidra i samfunnet. Denne prisen fungerer som inspirasjon og motivasjon, og det viser at hvis man vil er alt mulig, sier Ali Al-Khafaji.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere