Pappa takket Selma (3) for skolehjelpen

Prisvinneren Ali Al-Khafaji sammen med datteren Selma på tre år. – Jeg må takke familien min for støtten, og til og med Selma retter på mine grammatikkfeil, ler Ali.

Prisvinneren Ali Al-Khafaji sammen med datteren Selma på tre år. – Jeg må takke familien min for støtten, og til og med Selma retter på mine grammatikkfeil, ler Ali. Foto: FOTO: MARLENE ENGAN

Frisør, familiefar og student Ali Al-Khafaji fra Holmlia er tildelt prisen Årets Læringshelt Oslo 2011 for sin innsats og vilje for å lære.

Nina Hovda Johannesen i Oslo Husflidslag overrakte prisen til Ali Al-Khafaji. – Han er et godt eksempel på at gjennom læring, steg for steg kan en oppnå store positive endringer i sin livssituasjon, og at det gjelder å stå på, sier Nina.

GRÜNERLØKKA: Ali Al-Khafaji (47) kom til Norge fra Irak vinteren 1991 som FNs kvoteflyktning. Etter 20 år i Norge studerer han nå religionshistorie ved Universitetet i Oslo.

– Jeg er veldig glad, og dette var en stor overraskelse for meg. Det har vært krevende å sette seg på skolebenken som voksen, en stor overgang med nytt språk, og ny kultur, sa en stolt Ali Al-Khafaji da han mottok prisen Årets Læringshelt Oslo 2011 på Deichmanske bibliotek avdeling Grünerløkka.

Krigsfange

Historien til Ali Al-Khafaji er ikke som alle andres. Som 16-åring ble han innkalt i militæret, var soldat i flere år og kjempet i Gulfkrigen.

Min erfaring er at man må kommunisere for å leve, og her i Norge er skole og utdanning riktig vei å gå for å bidra i samfunnet

I et halvt år satt Al-Khafaji i amerikansk fangenskap i Ørkenen i Kuwait, før hans status ble endret til flyktning.

Familiefar

Nå er han familiefar til tre, og ved siden av jobben har han klart å oppfylle drømmen om studiekompetanse som privatist.

– Det tok meg fire år å få studiekompetanse, og jeg gjorde alt på egen hånd. Barna mine retter på norsk-grammatikken min, for de synes det er flaut når pappa sier noe feil, smiler en glad Al-Khafaji.

Måtte låne penger

Da Al-Khafaji kom til Norge sto han på bar bakke, og han viste at han måtte lære seg språket for å komme frem. Han deltok i to læringsløp, utdannet seg som frisør og avla svenneprøve i faget.

– Jeg måtte starte et sted. Å være frisør var noe jeg likte, og jeg var heldig som fikk lærlingkontrakt, sier Al-Khafaji.

Nå studerer han andre året på UiO, og da den nybakte prisvinneren skulle velge utdannelse, viste han at det var religionshistorie som var tingen.

– Min erfaring er at man må kommunisere for å leve, og her i Norge er skole og utdanning riktig vei å gå for å bidra i samfunnet. Denne prisen fungerer som inspirasjon og motivasjon, og det viser at hvis man vil er alt mulig, sier Ali Al-Khafaji.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.