RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Paradoksal nedleggelse av fødetrygghet»


 
  Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: CLIPART

Det som møysommelig er bygget opp over fire år, og som jeg vil tro må være det beste tilbudet til friske fødende i Norge, skal nå legges ned. Hvor mye det enn har krevd å lykkes med noe vi sjelden ser i helse-Norge, 97 % fornøyde brukere, er det åpenbart en enkel sak å viske det bort, blåse det vekk, og uttale seg som om det ikke betyr noe.

Jeg fikk ei nydelig, velskapt datter for ni uker siden, født på Føderiket. En fødsel er noe av det tøffeste en kvinne kan gå igjennom; i følge Mor-barn-undersøkelsen gruer minst 20 prosent av gravide kvinner seg til fødselen. For meg ble det en skjellsettende opplevelse som fortsatt kan få meg til å ligge våken om natta.

Den tryggheten jeg kjente da jeg kom inn døra på Føderiket, kan ikke beskrives. Jeg var nedstemt da mannen min og jeg kjørte hjemmefra med tanke på hvor tøft det skulle bli, i stedet førte en nennsomt oppbygget tillit til at de negative tankene ble borte i det vi ble møtt i døra av ei omsorgsfull og tilstedeværende jordmor som var der kun for oss.

Denne gangen var jeg også friskere i svangerskapet, og jeg er ikke i tvil om at det har å gjøre med den roen, tryggheten og tiden jordmor hadde til meg under svangerskapskontrollene. Jeg gikk inn sliten og tung, og var glad og lett hver gang jeg gikk ut derfra. Blodtrykket mitt ble meget høyt mot slutten i forrige svangerskap.

Denne gangen ble det bedre og bedre mot slutten av graviditeten. Jeg gikk på skitur fire dager før fødsel. Rett etter fødselen på Føderiket var jeg dessuten i en helt annen form enn sist; så og si klar for å gå på skitur igjen. Jeg fikk ikke en rift. Dagen etter var jeg hjemme igjen og i full vigør. Ingen barseltårer har kommet, jeg føler meg bare trygg og glad.

Det var formodentlig dette Sylvia Brustad snakket så varmt om i åpningstalen den 14. juni 2007; hun uttalte nemlig følgende:

«Føderiket tilbyr et helhetlig tilbud til gravide. Det vil si at de blir fulgt opp gjennom hele svangerskapet og fødselen. Det betyr at kvinnene blir kjent med det stedet de skal føde og med jordmødrene som skal hjelpe til. Jeg synes helhetlig oppfølging er et flott tilbud, blant anna fordi vi veit at trygge fødende gir færre komplikasjoner under fødselen.»

Hun erklærte også at «(…) mange gravide og mange nye unger betyr også at vi må legge forholda til rette. Derfor trenger vi dette nye tilbudet i hovedstaden.»

Jeg er enig med Sylvia Brustad, vi trengte og vi trenger. Hva har forandret seg siden Brustads tale? Vi har fortsatt «mange gravide og mange nye unger». Sammenslåing av Oslos sykehus betyr visst i praksis at tilbudet til fødende i Oslo som ønsker et helhetlig tilbud, som ønsker å bli kjent med det stedet de skal føde, som ønsker en fødsel uten vaktskifte, svekkes.

At tilbudet nå legges til ABC, gjør at de som ønsker å føde utenfor sykehus, kun har ett alternativ, hjemmefødsel med flerfoldige tusen kroner i egenandel. Det differensierte tilbudet i Oslo er dypt svekket. Det er dessuten ikke slik at alle som ønsker å føde ved ABC, får lov til det, selv om de oppfyller alle krav.

Det er nemlig ikke plass til alle som har lyst til å føde ved ABC, og antallet gravide som blir avvist der vil nå mest sannsynlig stige når bare fire av åtte jordmødre fra Føderiket får tilbud om å flytte sin arbeidsplass dit.

Hvilken fantastisk forebygging mot plager i svangerskapet, komplikasjoner under fødsel og fødselsdepresjon tilbudet ved Føderiket gir, tror jeg ingen forstår. Gode fødselsopplevelser kommer ikke av seg selv, men er resultat av en trygghet som må bygges opp. Tilbudet koster penger, men jeg tror det sparer samfunnet tilsvarende.

Hva denne opplevelsen før, under og etter fødsel har å si for meg personlig, kan jeg ikke en gang få fram med ord. Brukerundersøkelsen til Føderiket tyder på at de andre fødende der føler det på samme måte som meg. Hør på oss!

Føderiket har ikke fått markedsføre seg, kvinner i Oslo som skal føde har ikke hørt om det. Hadde de det, er jeg sikker på at fødselstallene der ville vært høyere. Populariteten ved ABC viser dette. «Alle» har hørt om ABC – Føderiket trengte bare tid.

Så ble fantastiske Føderiket frastjålet ett av det som skulle være fem prosjektår. Tyveri, løftebrudd, arroganse, utvisking og vekkblåsing, som om 97 prosent fornøyde brukere, som tilfeldigvis er kvinner, ikke betydde noe.

Jeg blir fylt av vemod og også sinne over at noe så fantastisk, et tilbud som fungerer så bra - nå skal legges ned. Jeg vil formidle følgende enkle oppfordring til ledelsen ved Oslo Universitetssykehus: det er ikke for sent å snu!

Guri Waalen Borch

Oslo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere