RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik ser bygningen som er planlagt i Gyldenløves gate 15 ut. I dag står blobøken til høyre i bildet alene i hagen.
Slik ser bygningen som er planlagt i Gyldenløves gate 15 ut. I dag står blobøken til høyre i bildet alene i hagen.

Park kan koste 40 mill.

Flertallet i Bystyret vil tvinge gjennom en park i Gyldenløves gate 15. Utbygger Erik Bøhler varsler krav mot kommunen på 40 millioner kroner om han ikke får bygge her.

GYLDENLØVES GATE: Det er ikke så lenge siden Jens Stoltenberg sto på Bygdøy og stolt fortalte om hvordan regjeringen hadde kjøpt tomten og huset til Bakke for å sirke almenheten et nytt friområde.

Der betalte regjeringen mange millioner kroner for herligheten. I Gyldenløves gate ønsker det sosialistiske flertallet i Oslo å sikre befolkningen en ny park.

Forskjellen er at man her ikke vil betale. Det er nedlagt bygge og deleforbud på tomten. Byantikvaren er i gang med å regulere tomten til offentlig park eller hage. Eieren av tomten raser.

Helt forferdelig

Denne saken er helt forferdelig. Det er en overraskende og merkelig politisk beslutning å gjøre denne tomten til park. I denne delen av byen er det faktrisk rikelig med grøntområder fra før, blant annet er vi like i nærheten av Frognerparken. Tomten er liten, og jeg kan ikke se at det er veldig mange andre enn naboen som vil glede seg over denne parken, sier utbygger Erik Bøhler.

Han mener det tomten mangler er en bygning som passer inn, slik at gatens miljø blir helhetlig.

Det har vært mye frem og tilbake med de politiske myndighetene tidligere for å finne frem til riktig utnyttelsesgrad og byggestil på tomten. Vi har brukt mye penger på arkitekter og spesialister. Det står en blodbøk på tomten som vi har fått vurdert av spesialister i tre forskjellige land. Vi har tegnet inn bygningen slik at bøken bevares, sier Bøhler.

Han har diskutert takløsninger og stedstilpasning med politikere og byråkrater.

Jeg har i alle årene siden vi kjøpte tomten vært sikker på at vi skulle få til en løsning her. Selv etter at flertallet i Byutviklingskomiteen overraskende nok gikk inn for et bygge-og deleforbud trodde jeg fornuften ville seire. Tomten var regulert til bolig da vi kjøpte. Vi har brukt så mange penger på å kjøpe denne tomten, og på arkitekter, at det er helt uaktuelt å bare sitte og se på prosessen videre. Vi forbereder nå et søksmål, sier Bøhler.

Merkelig kampsak

Jeg synes det er underlig at Byutviklingskomiteen velger denne parken som kampsak. Tomten er liten, en park her får betydning for veldig få mennesker i og med alle andre grøntområder i nærheten, og vi ivaretar det visuelle i våre planer. Vi har brukt det ypperste av arkitkter for å komme frem til en løsning som passer inn i gatemiljøet. For meg er dette blitt en viktig prinsippsak. Jeg mener Oslo kommune ikke kan opptre så uforutsigbart overfor utbyggere som i denne saken. Dersom vi virkelig ikke får bygge her, så kommer det rettslige krav til erstatning Og det blir dyrt for kommunen, sier Bøhler.

Vi har regnet ut at vi vil kreve 40 millioner kroner. Denne summen fremkommer etter å ha regnet sammen kjøpesum, utgifter til arkitektkonkurranser og andre utviklingskostnader, renter og tapt fortjeneste, sier Bøhler.

Støtte fra FrP

Camilla Wilhelmsen som sitter i Bystyret for FrP har engasjert seg i denne saken.

Jeg støtter fullt og helt at dersom det offentlige skal overta annen manns eiendom for bevaring, så skal det utbetales erstatning. For min del forutsetter jeg selvfølgelig også at eier er enig før man går til et slikt drastisk skritt. Når det er sagt så mener jeg at denne eiendommen ikke egner seg som park, det er mye annet å bruke fellesskapets penger på før man gjør dette, sier hun til Lokalavisen.

Hun synes det er synd at det ikke blir bygd på denne tomten. Det er i dag en mørk tomt hvor man med fordel kunne ha fjernet noen trær og fått opp et hyggelig hus. Det er bare å ta en kikk litt lenger ned i gaten hvor det er oppført ny bebyggelse som glir veldig pent inn i miljøet i Gyldenløvesgate, sier hun.

BU-leder i Bydel Frogner Bjarne Ødegaard i Bydel Frogner synes det kan bli fint med en park her. Men forstår at eieren vil gå til sak for å få dekket sine kostnader. Og tror det kan bli veldig dyrt i fiorhold til hva man får igjen i et område der vi fra før har Vestkanttorget, Frognerparken og Uranienborgparken. Det er ikke her behovet for grøntområder er mest skrikende i Oslo.

Vi snakker jo om en bitteliten hage, sier Bjarne Ødegaard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere