*Nettavisen* Nyheter.

Parkerte tog i protest mot jernbanereform

Oslo 20150615. Mandag formiddag skal norsk lokovotivmannsforbund og norsk jernbaneforbund holde en streik mellom kl 10 til 13. Da skal al togtrafikk i Oslo stanses. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: Torstein Bøe

Alle tog og flytoget står i tre timer mandag i protest mot det de jernbane-ansatte hevder er et eksperiment som er dømt til å mislykkes.

15.06.15 11:53

OSLO: Streiken er en protest mot regjeringens forslag til jernbanereform, som blir vedtatt i Stortinget mandag.

Les også: Togstreik — Dette har du krav på

I Oslo er det kun ett tog som går mellom klokka 10 og klokka 13 mandag, og det er demonstrasjonstoget som går fra Oslo S til Stortinget.

LO ikke imponert

– Regjeringen og støttepartiene vil splitte opp jernbanen i 12-15 selskaper, noe som vil gi mer usikkerhet for både reisende og ansatte. Løsningen på jernbanens utfordringer er mer samordning, ikke mindre, sier andre nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsen, til NTB.

Les også: Mer penger til sykkel i Oslo

Forbundene arrangerer markeringer i blant annet Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Voss.

Høyre og Frp-regjeringen hadde sikret flertall for jernbanereformen med støtte fra Venstre og KrF allerede før stortingsmeldingen ble lagt fram tidlig i mai. Mandag behandles meldingen i Stortinget, der de fire partiene vil sørge for grønt lys.

- Streiker for passasjerene

Togstansen er også en protest mot selve prosessen.

- Forslaget innebærer den største endringen av jernbanen på over 100 år. Den bankes gjennom på fire uker. Det er direkte uansvarlig, mener LO-nestlederen.

- Det synes jeg er beklagelig, men vi streiker nettopp for passasjerene slik at de skal få en jernbane som de fortjener, uttalte Jørgensen til NTB i helgen.

Les også: - Dronning Eufemias gate er den verste sykkelgaten

Tog som er underveis når streiken starter, vil stanse på nærmeste stasjon og vente til streiken avsluttes. Det blir ikke kjørt alternativ transport under streiken, opplyser NSB.

Dersom pågangen til flybussene fra Oslo Bussterminal til Gardermoen blir for stor mens streiken pågår, vil det bli satt inn ekstra busser, opplyser administrerende direktør Atle Rønning i Norgesbuss til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.