*Nettavisen* Nyheter.

Pasienter må søke hjelp selv, om ikke lege gjør det

Ble ikke kontaktet: Ifølge Bydel Grorud ble aldri Bestillerkontoret i bydelen kontaktet fra hverken sykehus eller Bruun selv om at han trengte assistanse. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad

Bydelen forklarer at de aldri var klar over at Håvard Bruun hadde behov for deres tjenester.

GRORUD: Bestillerkontoret i Bydel Grorud fikk mandag 10. oktober en henvendelse fra Radiumhospitalet om at Håvard Bruun (69) var blitt utskrevet og kom til å trenge sårstell en til to ganger daglig.

Pasientens eget ansvar

Det er Bestillerkontoret i bydelen som fatter vedtak om hvorvidt hjemmesykepleien i Bydel Grorud skal kobles inn.

Les også: Venn måtte ta ansvar for kreftpasient

Alle bestillinger ved behov om hjelp skal gå gjennom et bestillerkontor. Hvis personen som utskrives fra sykehus er kompetent til å søke selv, er det ifølge informasjonsrådgiver Berit Lagaard i Bydel Grorud personens eget ansvar å gjøre det.

Laagard mener Bydel Grorud har havnet i «skuddlinjen» uten grunn.

– Da Radiumhospitalet ringte oss informerte vi de om at det i ukedagene vanligvis er fastlegene som tar seg av sårstell etter operasjoner. Vi ba sykehuset om å gi Bruun navn og telefonnummer til en saksbehandler ved Bestillerkontoret som han kunne kontakte dersom han likevel skulle trenge hjelp. Etter det har vi ikke hørt noe mer fra ham, sier Lagaard.

Ville fått hjelp

Lagaard sier Bestillerkontoret er avhengige av at de kontaktes av personer som ønsker tjenester fra bydelen. Ifølge henne fikk aldri Bestillerkontoret beskjed om at Håvard Bruun hadde vansker med å komme seg til legekontoret.

– Hvis de har vært i kontakt med en hjemmesykepleietjeneste er det ikke vår bydel de har snakket med, sier Lagaard, som sier den eneste meldingen de fikk var beskjeden om at han var sendt hjem.

– Vi kan dessverre ikke si så mye om saken, for vi har ikke vært inne i den, forteller hun, og legger til at Bruun etter all sannsynlighet ville fått hjelp om de hadde fått beskjed om hvordan hans situasjon egentlig var.

– Det er viktig at bydelen får all relevant informasjon for å kunne vurdere henvendelser om hjelp på best mulig måte. Får vi ikke det, kan slikt som dette beklageligvis skje – og det ønsker jo ingen, avslutter hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.