*Nettavisen* Nyheter.

Påska i flytende form

Barsjef på Soria Moria, Stein Berge Berntsen måtte la de små grå jobbe litt, da han skulle finne den ultimate påskedrinken.

TORSHOV: – Typiske påskedrinker liksom, hva er egentlig det?, sier han og utdyper:

– Jeg prøvde å finne det ut, men det var helt umulig, så jeg måtte finne på en selv.

– Jaha?

– Ja, den heter «Seksti og solo», sier han, og sjelden har en drink hatt et mer betegnende navn. Steins «Seksti og solo» har nemlig langt på vei de viktigste påskeingrediensene i seg. Vi snakker solo, vi snakker Kvikk Lunjs og til sist en liten knert av det norske brennevinet Seksti.

– Dette er jo ting man som regel har på hytta, forklarer Stein, som minner om at drinken også er relativt enkel å lage alkoholfri.

– Litt norsk

Men for den litt mer avanserte gane finnes det også påskedrinker. Stein tar oss rett og slett med tilbake til 1. verdenskrig og klassikeren «Sidecar».

– Den er jo faktisk litt norsk, og grunnen til det er at nordmenn er veldig glad i cognac.

Jo jo, vi er kanskje det, men «Sidecar» altså, pussig navn på en drink, og hvor er egentlig påska i denne drinken?

– Det er en stor klassiker fra 1. verdenskrig. det var en fransk bartender som laget den til en tysk general. Han satt alltid i en sidevogn på motorsykkelen, så derfor fikk den det navnet, forklarer Stein, i det vi skjønner linken til høytiden vi er i ferd med å tre inn i. Sidecar er gul.

– Ja, man fyller et stort glass med is, og så tar man en lik mengde av cognac, Contrieu og sitron og heller over. Så rører man og siler over i et coctailglass. Ved å røre og ikke shake så unngår man at den blir veldig utvanna, forklarer han.

– Er det det samme hvilken cognac man bruker?

– Egentlig ja, men nei he he. Unngå det dyreste og ikke det billigste. Denne (Martell's V.S. journ. anm.) er fin, den har litt rundt og karamelisert smak, forklarer Stein.

I kulda

Og helt til sist – den varme påskedrinken. For jovisst er våren og varmere tider like rundt hjørnet, men for mange er påska fortsatt vinter og snø. Da kan det jo være godt med noe varmt i glasset.

– Vi trenger en toddy, og da har jeg valgt «Hot irish toddy», som er en gammel gammel drink, de drakk i Irland da det var kaldt. Det er rett og slett whiskey og varmt vann.

– Det er alt?

– Nesten. I tillegg skal man ta tre-fire litt store nellikspiker oppi.

– Og hva slags whiskey bruker vi da?

– I Norge er det jo ikke så veldig mye å velge mellom, men er du irsk så tar du det verste skvipet du har, smiler barsjef Stein.

Skål og god påske!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.