RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Påskens gule hardhauser


Påskeliljene har hovedrollen fra mars til mai.
Påskeliljene har hovedrollen fra mars til mai.
Nå skal det foregå i skogkanten men bare tilsynelatende. Narsissene er førstemann ut til å forskjønne hagens skogbunn.

OSLO: Hagetrenden nå er woodlands, eller lund som vi sier på norsk. Det innebærer en illusjon av at hele hagen ligger i skogkanten. Her blir det mye halvskygge, sier Irene Kleppan fra plantefirmaet Hageglede.

Og her kommer påskeliljene inn?

I dette miljøet er de perfekte. Alle narsisser, det vil si løkplanter med "trompet", passer veldig godt i naturhager.

Men en påskelilje er ikke bare en påskelilje. Hva kan man velge mellom?
Hundrevis av sorter, sier Kleppan. Hun forteller at påskeliljer og pinseliljer er de to store "sekkene" som mesteparten av narsissene havner i. Hvert år krysses det fram nye varianter, som vises fram for forhandlerne i april, og selges til kundene påfølgende høst. Løkene som legges om høsten, kommer opp fra mars til mai i Norge, avhengig av vær- og føreforhold.

Attraktive egenskaper for planteforedlerne er for eksempel fylte og rosafargede narsisser, sier Irene, men innrømmer at de mest populære blant folk flest fortsatt er påskegule.

Cheerfulness er en stor, fylt sort som veldig populær. Tazette og tête-a-tête er små påskeliljer som også selger masse.

Latterlig enkelt

Når løkene er lagt, er jobben gjort. De nydelige narsissene som blomstrer i ukene framover, kommer til å gjøre hagestellet latterlig enkelt i årene som kommer. I tillegg til at narsissene skyter trofast opp i lyset (og skyggen) hver vår, vil de etter hvert danne større kolonier.

De sprer seg hovedsakelig ved sideløker, men under gunstige forhold i eng og andre naturområder kan man også få effekt av evnen til frøspredning. To store utfordringer for hageeiere i tillegg til ugress er snegler og rådyr. Smart nok har narsissene gjort seg riktig usmakelige for disse to dyreartene.

Skygge, som også kan være vanskelig for mange planter, takler narsissene på strak stilk. Kulde er heller ingen match, selv en hel flokk kuldegrader får ikke has på våre kjekke venner. Til sammen gjør disse gode hardhaus-egenskapene at påske- og pinseliljer ofte blomstrer friskt i gamle, overgrodde hager.

Selv de aller fleste av de nye, flotte krysningene overlever i årevis, lover Irene Kleppan.

Pottetrening

Narsissene er helt bankers, følger gartner Anders Nordrum opp. Han underviser på Gjennestad gartnerskole, der elevene har gjort forsøk med tidlige utendørs potteplanter. De ble målt opp mot kuldeeksperten påskelilje, som uten problemer trives i minus ti.

Det eneste problemet med frost kan være at løkplanten ikke får sugd opp vann, sier Nordrum. I motsetning til Kleppan som synes narsisser er flottest ute i naturhagen foreslår han at vi skal bruke dem som de aller første trapp- og terrasseplantene. Gjerne allerede i begynnelsen av mars. Innendørs vil plantene være blåst på en uke, men ute på trappa kan de glede oss i over en måned, dersom de iblant får tine opp og suge vann. Nordrum har lagt opp til en strategi som funker for alle arter:

Når jeg slipper ut katta om morgenen, slenger jeg samtidig ut korga med påskeliljene. Om kvelden kommer alle inn igjen. Ikke på grunn av kulda, man fordi katta vil spise og påskeliljene drikke, sier Nordrum
Til påske synes han vi skal bringe med oss blomstene til fjells, slik at de kan pynte opp utenfor hytteveggen.

Sett potta på toppen av sekken og ta den med, foreslår Nordrum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere