RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Påsketradisjon

Påsken er en høytid som betyr mye for mange. For noen er dette tiden som er fylt med dramatikk en thriller verdig. Her finnes hyllingen av Jesus som konge, han blir tjener, korsfestes, dør og står opp igjen. Hadde noen forsøkt å lage film om dette i dag, uten at historien var kjent på forhånd, ville den klart blitt kalt science fiction.

For det norske folk er påsken basert på tradisjoner. Det gjelder enten man er kirkegjenger, sverger til hyttepåske, bypåske eller drar til varmere strøk. For meg er det hyttepåske ved sjøen som er tingen. Da ser jeg fram til deilige dager i solveggen for å få den riktige påskebrune fargen i ansiktet og på underarmene. Er det ikke sol sitter vi ute likevel, selv om vi må pakke oss inn i fire ulltepper. Det er jo tradisjon!

Sammen med hyttepåske er påskeegget en viktig tradisjon for meg. Og det skal være det samme påskeegget. Det nytter ikke med et gjennomsiktig egg med innpakkede sjokoladeharer. Egget mitt har rød, metallisk folie og har en rød sløyfe rundt.

Selv om jeg nå er 35 år synes jeg fortsatt det er dårlig gjort at foreldrene mine avskaffet tradisjonen med å fylle dette påskeegg med godter. Det er jo tradisjon! Da jeg var liten trodde jeg aldri at det var en hare som hoppet rundt på tunet og leverte velfylte egg, men eggene var litt magiske likevel. For det som lå inni egget var bare mitt. Det var ingen som turte ta noe av innholdet, selv om man hadde glemt det på stuebordet. Påskeeggene til ungene var hellige.

Denne påsken må jeg nok en gang fylle egget med godter selv. Fordelen er selvfølgelig at jeg kan fylle det med alle favorittene. Ulempen er at jeg ikke er barn lenger, noe som betyr at gjenglemte påskeegg på stuebordet er fritt vilt særlig for søthungrige folk som sitter lenge oppe for å se krim på TV om kvelden.

Påsken er den av høytidene jeg setter mest pris på. Dette er tiden for å roe ned og nyte noen fridager med familie, kjæreste og venner. Det er ingen gaver som må kjøpes og ingen hus som må vaskes. Det blir liksom påske av seg selv. Sånn tror jeg mange føler det, selv om en del kanskje har en mer strevsom ferie enn hverdag med varming av oppvaskvann på komfyren og snurredass i skjulet.

Nå gleder jeg meg til å ta fatt på enda en påske med gamle tradisjoner. Godteriet til egget er innkjøpt, ullstillongsen pakket ned i tilfelle påskesolen uteblir, og krimbøkene er nøye utvalgt. Om de ikke er spennende nok kan jeg ta en tur ut i Guds frie natur og la tankene gå til thrillerdramaet som skjedde for 2000 år siden. Den historien har vært en bestselger i årevis og er uten tvil en påsketradisjon.God påske!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere