*Nettavisen* Nyheter.

Pass deg for ikteren!

Her ved Bogstadvannet bør du passe deg for ikter. Den kan gi sur kløe og ubehag.

Idag ble det målt 22 grader i Ulsrudvann. De fleste av de andre badevannene kommer etter med 20 og 21 grader. Varmen har en bakside. Når temperaturen er rundt 20 grader, er Bogstadvannet, Sognsvann og Nøklevann utsatt for ikter, som kan gi svømmekløe.

Ikter er parasitter som fins i ferskvann. De trives best når vannet har over 20 grader og kommer derfor et stykke utpå sommeren. Iktene forårsaker sterk kløe, og i de verste tilfeller, en allergisk reaksjon med feber. Utsettes man for iktene, vil man merke det ganske raskt etter at en har gått opp av vannet. Først kommer en prikkende følelse som går over i røde hevelser, skriver Friluftsetaten.

Tidligere er det påvist svømmekløe i Sognsvann, Nøklevann og Bogstadvannet ved badetemperaturer rundt 20 grader.

Ved temperaturer på over 20 grader i ferskvann, er det gode forhold for iktene. Men en annen forutsetning må også være til stede for at iktene skal ramme oss mennesker: Iktene, som er en parasitt, trenger vertsdyr for å formere seg og spre seg, og her kommer fugler og snegler inn i bildet.

Infiserer snegler

Iktene produserer egg som infiserer snegler. I snegleverten formerer iktene seg ved egen hjelp, såkalt ukjønnet formering. Når formeringen er over, legger iktene ut på svømmetur på jakt etter fugler og blodårene deres.

Leter etter fugler

Det er på letingen etter fuglen, at iktene tar feil og havner i et menneske i stedet. Hos mennesket er iktenes levetid kort her klarer de ikke å formere seg, men dør etter kort tid. Vanligvis forårsaker dette sterk kløe, men allergisk reaksjon kan skje, særlig etter gjentatte ikte-besøk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.