RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pass på de unge syklistene

Da forslaget til ny læreplan kom for snart ett år siden, var Trygg Trafikk bekymret. Hvordan elevene skal tilegne seg viktige ferdigheter om trafikken, var i beste fall nevnt i vage vendinger.

Men takket være klare meldinger ble læreplanen endret, og nå er trafikkferdigheter tatt på alvor. Etter fjerde trinn skal elevene kunne følge trafikkregler for fotgjengere og syklister. Etter sjuende trinn skal elevene kunne praktisere trygg bruk av sykkel som fremkomstmiddel. Og ved fullført ungdomsskole skal elevene kunne gjøre rede for hvordan trafikksikkerhetsutstyr hindrer og minsker skader ved uhell og ulykker.

Men det er ikke alle som har ventet på den nye læreplanen før de har tatt dette på alvor. I alle år har Nordstrand skole hatt en grundig trafikkopplæring for sine elever, og det er derfor relativt greit for dem når de nå skal ha sykkel og trafikksikkerhet på timeplanen. Det var derfor et godt valg Trygg Trafikk gjorde da de i forbindelse med en landskonferanse la veien til nettopp denne skolen for å se fjerdeklassingers ferdigheter på sykkel og hvordan de får sin opplæring og trening.

Fagsjef Kristin Eli Strømme i Trygg Trafikk har selv hatt barn på skolen og sett hvor bra det har vært jobbet der med tanke på trafikksikkerhet og sykling. Derfor var det ikke tilfeldig at turen ble lagt dit.

Å bevege seg i trafikken er noe en voksen etterhvert gjør på autopilot, men det er absolutt noe som må læres fra barnsben av . Og det er selvsagt viktig å lære seg noen enkle trafikkvettregler før en kommer opp i 4. klasse. Allerede i barnehagealder lærer da også barn en del om hva de skal passe seg for, men med daglig bruk av sykkel i trafikken er det straks en del andre og større utfordringer som skal takles.

Det er veldig viktig at det blir en kontinuitet i opplæringen, sier Kristin Eli Strømme i dagens Nordstrands Blad. Her må skolen følge opp intensjonen i læreplanen og sørge for at alle blir med. Hun understreker også viktigheten av at de unge får praktisert teorien under veiledning. Her må i tillegg foreldrene og andre voksne komme på banen og sørge for at deres håpefulle får anledning til å trene. De voksne må også selv stille opp og bli med ut i trafikken.

Det er en oppfordring vi gjerne slutter oss til. Nå er sykkelsesongen over oss for alvor. Sørg for at de unge lærer seg sykkelvett, og kanskje like viktig: den som kjører med motor på to og fire hjul bør kanskje også tenke over at det kan komme en ung syklist rundt neste sving...

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere