RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pass på hverandre!


Sikkerhetssjef Thor Martin Bjerke Handelsnæringens Serviceorganisasjon registrerer en stor økning i innbrudd i butikker i Oslo vest. Merkeklær og dyre sportsartikler er blant tyvenes favoritter. FOTO: HSH
Sikkerhetssjef Thor Martin Bjerke Handelsnæringens Serviceorganisasjon registrerer en stor økning i innbrudd i butikker i Oslo vest. Merkeklær og dyre sportsartikler er blant tyvenes favoritter. FOTO: HSH
Hjelp hverandre, og gjør de mest attraktive varene vanskeligere tilgjengelige for tyvene, er noen av rådene fra sikkerhetssjef Thor Martin Bjerke i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH). Han ser at de mange sjokkbrekkene er blitt en hodepine for de næringsdrivende.

OSLO VEST: Bjerke har god oversikt over problemene næringslivet har i forbindelse med innbrudd og ran. Han har sett en stor økning i antall innbrudd i Oslo-området siden 2006. Og han tror neppe det blir bedre i 2009.

Se full oversikt, med linker tilalle hendelsene

For et par år siden var Oslo relativt forskånet for denne typen innbrudd. Men i sommer og høst har tyvene tatt for seg i byen. Og antall innbrudd har bare økt. Særlig ser vi et det er såkalte sjokkbrekk. Ofte med en brutal framgangsmåte. Og de er kjapt inne og kjapt ute, før verken vektere eller politi kan gjøre noe, sier Bjerke.

Kostbare brekk

Han har merket seg innbruddsbølgen som har rullet over Røa, Sjølyst, Majorstuen de siste par månedene. Bjerke tror flere kriminelle bander har vært i aksjon flere steder. De spaner på butikkene, vet hva de skal ta og stjeler varene raskt. Og skaper mye frustrasjon og trøbbel for ofrene.

Skadene etter innbruddene er ofte mer kostbare enn det som blir stjålet. Det skaper masse frustrasjon, ekstrarbeid og koster penger. Ofte synker omsetningen etter at forretninger blir utsatt for innbrudd. Undersøkelser fra Sverige viser at omsetningen går ned etter ran og innbrudd. Det blir gjerne sånn at eiere og ansatte tenker mer på det som har skjedd enn å konsentrere seg om å tjene penger, sier Bjerke.

Forretningene sikrer seg godt, men likevel kommer tyvene inn. Men Bjerke mener likevel det kan gjøres tiltak for å gjøre det vanskeligere for bandene.

Hjelp hverandre!

Bjerke tror på bedre sikring av vinduer, flere fysiske sperrer og gjøre populært tyvegods mer utilgjengelig.

Populære varer er også populære for tyvene. Det vil si merkeklær og dyrt sportsutstyr. Når det markedsføres slalomski til 20.000 pr par, er det legges merke til. Gjør de dyreste varene mer utilgjengelig. Legg dem lenger i butikken. Tjor fast varene som det er mulige å tjore fast. Bare en enkelt ting som å henge kleshengerne forskjellig vei, kan gjøre det vanskeligere for tyver å legge 10-15 jakker i en bag i ett grep, sier Bjerke.

Han tror forretningsdrivende, på for eksempel Røa kan få gjort mye ved å samarbeide. Et vellykket innbrudd i området kan friste til nye angrep på nabobutikkene.

Sammen kan de se på sikkerhetstiltak, samarbeide om patruljering fra vektere og generelt passe på hverandre. Bandene spaner som oftest før de bryter seg inn. Dermed kan mye gjøres ved å registrere biler og personer. De fleste oppklaringer etter innbrudd, kommer som regel etter at ansatte har vært oppmerksomme. Næringsdrivende kan konkurrere på pris og fortjeneste, men ikke om kriminalitet. Her har de alt å tjene ved å samarbeide.

HSH bistår medlemmene som har behov for hjelp og ideer til kriminalitetsbekjempelse. Bjerke jobber også med å få næringsdrivende til å samarbeide.

Blir ikke bedre

Bjerke tror ikke tyveribandene vil ligge på latsiden i 2009 heller.

Vi vil nok dessverre se den samme trenden.

Han tror også misnøyen blant politiansatte kan ha bidratt til økt kriminalitet.

Det kan nok hende at tyvene føler seg mer trygge på at de ikke blir tatt. Jo mer innbrudd det blir, jo verre blir situasjonen. En ond sirkel.

Bjerke synes det er positivt at politiet får mer ressurser i år.

Men politiet bør også se på sin egen ressursbruk. De bør verdsette sine egne og erfarne seniorer. Bruk de til politiarbeid i stedet for å sende de ut i pensjon. Og la de unge og sterke polititjenestemennene være ute på gatene, sier Bjerke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere