Gå til sidens hovedinnhold

– Pass på oljetankene!

Kulda fører til at flere tar gamle oljetanker i bruk. Det kan koste dyrt å ikke kontrollere dem først.

STOVNER/OSLO SENTRUM: I forrige uke skrev www.lokalavisen.no om Vivi Nyborg og mannen som måtte flytte fra rekkehuset sitt i Stovnerfaret etter at en oljetank i nabolaget sprang lekk. Lukta trengte inn i huset via avløpsnettet. Stanken ble etterhvert så uutholdelig at huset ble fullstendig ubeboelig.

LES OGSÅ: Flytter fra parafinstank

LES OGSÅ: Beboerne har flyttet tilbake

Beklager sen informasjon

Avdelingsdirektør i Vann- og avløpsetaten Kari Elisabeth Fagernæs betegner oljelekkasjen på Stovner som svært uheldig.

– Familiene som er berørt har min fulle sympati. Vi var raskt på stedet, og forsøkte å hjelpe så godt vi kunne. Vi har 400 000 hustander i Oslo, og bryr oss om alle, sier hun.

– Vi har gjort mye, selv om vi ikke rår med lukta. Men vi kunne vært kjappere ute med informasjon til beboerne, sier avdelingsingeniør Per Engebretsen.

– Det er synd at beboerne opplever at de ikke ble tatt på alvor, og det beklager vi. Vi har stor forståelse for at dette er en ubehagelig situasjon. Vi har vært opptatt av å få ting fort på plass, ettersom tid er en kritisk faktor. Vi har nok prioritert det framfor å lytte. Men de skal ha ros for å være veldig tolerante. Vi har ikke opplevd dem som urimelige i denne situasjonen, og de har gjort alt rett ved å kontakte forsikringsselskapet sitt, sier Fagernæs.

Høyt prioritert

Vann- og avløpsetaten prioriterer saken høyt, og er opptatt av at opprydningen må skje raskt. Forurenser har fått pålegg om opprydning etter at robotsøk i det private ledningsnettet påviste og lokaliserte oljesølet. Nå vil etaten følge eiendommen med ørneblikk framover.

– I tillegg til installasjonen, må all forurensa masse fjernes. Det må rekvireres bil som suger opp oljesølet før man kan begynne å vaske ledningsnettet, forteller Engebretsen.

Et kart over området viser over hundre meter fra forurensningskilden til det første huset som er berørt. Hverken forurenser eller de nærmeste naboene har fått lukt i husene. Etaten vet ikke hvorfor.

Plikt til å kontrollere

Per Engebretsen betegner saken som et skrekkeksempel på hvor galt det kan gå når folk ikke passer på oljetankene sine. I dette tilfellet hadde tanken rustet i stykker.

– Det fins mange oljetanker i Groruddalen, og det er nok mange som har tatt dem i bruk igjen i denne kuldeperioden, sier han.

Men eier er selv ansvarlig for å kontrollere tanken jevnlig. En lekkasje kan få alvorlige følger.

– Ifølge forurensningsloven er det forurenser som må betale ved lekkasje. Og man klarer aldri å gjemme det, sier Engebretsen.

Han viser til tilfeller hvor privatpersoner har fått erstatningskrav på opptil 700 000 kroner etter at fyringsolje har lekket ut.

– Det koster! Eldre ståltanker må kontrolleres hvert femte år, mens glassfibertanker må kontrolleres etter 20 år. Folk kan gjerne ta kontakt med oss for å få råd, sier Engebretsen.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus