Pass på sykkelen

 

 

Forsikringsselskapene melder om sterk vekst i antall sykkeltyverier i Oslo.

OSLO: Sykkeltyvene i Oslo har gode dager for tida. I løpet av det første halvåret i år ble det meldt stjålet 1312 sykler i Oslo politidistrikt.

Det er en vekst på over 17 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Én sykkel hvert 10. minutt

- Det er bekymringsfullt at antall sykkeltyverier nå ser ut til å øke sterkt mange steder i landet. De siste årene har vi hatt en nedgang i tallet på sykkeltyverier, og dette kan ha gjort mange syklister mindre forsiktige. Samtidig blir det stadig dyrere sykler på veiene, sier informasjonssjef Ingrid Holm Svendsen i forsikringsselskapet TrygVesta.

Sveinung Sørbye, leder for Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min! (AISSM), anslår at det hver dag stjeles mer enn 150 sykler i Norge. Det er én sykkel hvert tiende minutt. Og 25 prosent av alle landets sykkeltyverier skjer i Oslo politidistrikt.

- Mange sykkeleiere er ikke flinke nok til å sikre syklene sine. De kjøper dyr sykkel, men billig sykkellås. Det er mulig at forsikringsselskapene i Norge må vurdere krav om FG-godkjente sykkellåser, sier Sørbye.

Enkle grep hindrer tyveri

120.000 stjålne sykler finnes på norske veier, og 8000 stjålne sykler eksporteres ut av landet hvert år. De fleste syklister vil før eller senere bli utsatt for sykkeltyveri, men det er mye du kan gjøre for å redusere risikoen for at nettopp din sykkel blir stjålet.

- Med enkle grep kan du selv gjøre jobben vanskelig for dem som forsøker å stjele tohjulingen din, sier Ingrid Holm Svendsen, som ber alle syklister ta sine forholdsregler slik at tohjulingen står trygt.

Gode råd for å sikre sykkelen:

* Lås sykkelramme og bakhjul til en stolpe, sykkelstativ e.l.

* Bruk en ekstra lås til å låse forhjulet.

* Registrer sykkelen i Falck sykkelregister

* Bruk sykkellåser som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent).

* Ikke la sykkelen stå ute om natten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.