RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Passe for påskefjellet


TØFT: Olympus Mju1050 SW skal tåle både en kald dag i solveggen, nærkontakt med sørpeføre og sammenstøt med hardpakkede snøskavler.
TØFT: Olympus Mju1050 SW skal tåle både en kald dag i solveggen, nærkontakt med sørpeføre og sammenstøt med hardpakkede snøskavler. Foto: Unknown
Olympus Mju1050 SW tåler mye. Spørsmålet er om du tåler et tregt kamera med middelmådig bildekvalitet?

AKAM.NO: 1050 SW er det ene av tre vann- og støtsikre kameraer i SW-serien til Olympus.

Kameraet har en viss Rambo-faktor. Ifølge Olympus tåler det fall fra opptil 1,5 meter, og det skal også være vanntett ned til 3 meters dybde.

Vi har tidligere testet dette kameraet under vann i forbindelse med snorkling, og vi har også gjentatte ganger sluppet det i gulvet, og ingenting av dette har så langt hatt noe å si for kameraet funksjoner.

Les vår undervannstest av Olympus Mju 1050 SW

Her finner du alle våre kameratester

Fysisk

Noe av det mest positive med oppbygningen til 1050 SW er at optikken er beskyttet av en kraftig metallplate som vi er fristet til å kalle visiret. Den fungerer dessuten også som en av- og påknapp. Løsningen er god, og mer lettvinn enn å finne og trykke på den lille power-knappen som sitter ved siden av utløseren.

Det trekker ned at kameraet ikke har noe som kan kalles vidvinkel i ordets rette forstand. Brennvidden til det integrerte objektivet går fra 38 114 mm, og det noe å skryte av, verken i vidvinkel- eller i teleenden.

Les mer om hva vi mener om kamerahus, optikk og batteri

Brukervennlighet

Når kameraet først blir ferdig med å starte opp (på dette bruker det nesten fire sekunder) fungerer det relativt greit. Det har en hurtigmeny for endring av blant annet hvitbalanse og ISO, og et kommandohjul som gir rask tilgang til programmer og videomodus så sant man ikke har klippet neglene for mye.

Tregheten er etter vår mening et av de største ankepunktene mot 1050 SW.

Les mer om hva vi mener om brukervennlighet

Bildekvalitet

Slike små, integrerte objektiver som 1050 SW utstyrt med, gir erfaringsmessig ikke den beste bildekvaliteten. Likevel forventer vi et visst nivå på farge- og detaljgjengivelse.

1050 SW har dessuten bare 10 megapiksler, og slik sett skulle ikke dette kameraet lide av de problemene som kan forårsakes av for høy pikseltetthet på sensoren.

Kameraet gjør det ikke desto mindre skuffende dårlig på bildekvalitet. Ikke bare er detaljgjengivelsen dårlig selv ved lav ISO og håpløs ved alt over ISO 200, bildene lider også i varierende grad av et sjenerende gulstikk et tegn på at den automatiske hvitbalansen ikke fungerer helt som den burde.

Les mer om hva vi mener om bildekvalitet

Konklusjon

1050 SW er dessverre et kamera der innmaten ikke er på nivå med det robuste og sølvskimrende utseendet.

Kameraet er i en del sammenhenger frustrerende tregt, og bildekvaliteten er for dårlig sett i forhold til konkurransen, selv om bilder tatt ved tre laveste ISO-verdiene (80, 100 og 200) til nød kan passere.

De eneste grunnene til å kjøpe dette kameraet måtte være at man (a) må ha et kompaktkamera som er vanntett og (b) at man ikke finner noe bedre vanntett kamera enn dette. Det er tross alt bare et fåtall kompaktkameraet på markedet som er så solid bygd som 1050 SW.

Et av kameraene som byr på mye av den samme robustheten som 1050 SW, er Pentax Optio W60.

Les vår test av Pentax Optio W60

Det mangler objektivbeskyttelse, men leverer noe bedre bildekvalitet som 1050 SW, og gir på mange måter en bedre og mer morsom brukeropplevelse. Hvis vi måtte velge mellom 1050 SW og W60, ville valget definitivt ha falt på W60.

Her finner du hele konklusjonen

Les hele testen av Olympus Mju1050 SW på Akam.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere