RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Paul Weeden på gamle trakter

Da Paul Weeden skulle gjeste Vardeheim, lovte arrangøren oss en meget spesiell aften. Det ble det også.

Jazzklubben ved Vardeheim på Høybråten holder månedlige konserter for lokale entusiaster. Sist fredag var det jazzlegende og gitarist Paul Weeden som gjestet klubben. Som ventet var det høy stemning, bra oppmøte og et takknemlig publikum. Weeden og de fire andre musikerne skuffet ikke.
Jazz med moderne swing
Paul Weeden har besøkt Vardeheim flere ganger. Området er også kjent for ham fordi han bodde bare et steinkast unna, på Haugenstua, da han kom til Norge på begynnelsen av 1970-tallet. Han ble født i Indianapolis i USA i 1923, og regner seg som halvt norsk og halvt amerikansk. I Norge havnet han fordi han tilfeldigvis spilte så mye i Skandinavia. Selv om Paul Weeden nylig fylte 82, er han fremdeles aktiv i aller høyeste grad, med gitarundervisning, jazz og improvisasjon. En av de siste platene hans heter "Too Young to be Old". Og det stemmer godt på mannen, ifølge klubbvert Eilif Holen. Undertegnede kan også skrive under på det etter å ha sett konserten. Paul Weeden både ser og høres langt yngre enn han er. Kanskje er det musikkgleden som holder ham ung, og som har gitt han denne ekstra gløden?
Det er utrolig morsomt å spille med Paul, sier trompetist Terje Johansen fra Romsås. Han beskriver Paul Weedens musikk som en moderne swing-utgave av jazz, ispedd litt bee-bop. Johansen sier han synes det er stort å spille med Weeden, for det er ikke mange igjen av hans generasjon med jazzlegender igjen.
Paul gjør jo fortsatt mange konserter i USA. Dit reiser han innimellom også fordi han har en haug med unger der borte, sier Johansen.
Trekkplaster
Weeden er det store trekkplasteret her i kveld. Tross sin alder, har han ikke glemt hvordan man får det til å svinge, sier Eilif Holen. Han minner oss om at gitaristen har spilt med navn som Jimi Hendrix, Jimmy Smith, Ben Webster og Count Basie. Han var en institusjon på Club 7 på 70-tallet, der han inspirerte mange unge jazz- og bluesmusikere. På fredagens konsert hadde han med seg jazzklubbens egne musikere: Eivin Sannes på piano, Terje Johansen på trompet, Terje Venaas på bass og Leffi Olsen på trommer. Disse fem har ikke spilt sammen før, men holdt konserten gående i tre hele timer.
Jazzen er jo sånn. Man improviserer, og kan harmonien. Det er evergreens som brukes, med gamle musical-låter som går igjen, forklarer Holen. Han er glad for at mange møtte opp for å se Paul Weeden, og kunne konstatere at det var flere nye ansikter å se denne fredagen. Holen synes han har et fint publikum, både på fredag og vanligvis på konsertene:
Vi har et så takknemlig publikum. De er stille når det spilles, men de klapper etterpå og er veldig entusaistiske. Det er fint å se at publikum setter pris på det du gjør.
Kul trompetist
Blant publikum finner vi Kari og Per Bjørnstad fra Haugerud. De er i strålende humør, og virker mer enn fornøyd med kveldens konsert.
Det er inspirerende for oss tilskuere at musikerne har det så gøy på scenen, sier Kari Bjørnstad. Se på hvordan gutta kommuniserer. Jazz-musikere er generøse, og de respekterer hverandre.
Venneparene er enige om at dette var en av de bedre kveldene på jazzklubben.
Det er hele mentaliteten rundt det. Artig å se en fyr på 82 som spiller sånn, sier Per Bjørnstad. Men det er ikke bare Paul Weeden som gjorde fredagens konsert. Særlig tydelig var det at bassist Terje Venaas koste seg på scenen. Han smilte og lo, og så ut til å nyte hvert spillende øyeblikk.
Bassisten var skikkelig med, ja, kommenterer Atle Hagen (18). Han er ikke bare publikummer, men jobber også i kveld med å ta imot billettpengene. Dessuten er han selv jazzentusiast, og har spilt med naboen Eilif helt siden han var åtte år. Hva synes Atle om kveldens konsert?
En helt suveren kveld. Den beste her på klubben på veldig lenge, sier han. Han kan opplyse at 115 tilskuere nesten er publikumsrekord, og at det nok helt sikkert er på grunn av Paul Weeden.
Han er godlynt, og smiler alltid. Han er en utrolig flink gitarist, som lager mye show. Men faktisk tror jeg han har enda mer å komme med enn hva han har fått vist i kveld, sier Atle. Hans personlige favoritt denne kvelden er trompetist Johansen.
Det er måten han spiller på. Jeg har aldri sett ham lese en note. Han er skikkelig kul.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere