*Nettavisen* Nyheter.

PC'er og møteplasser til eldre

Arbeiderpartiet står sterkt i bydelen, med Rødt og Sv ved sin side.

Dårlige nyheter kan gi kutt i tilbudene. Mens borgerlig side ikke ville bruke mer penger, vedtok sosialistene å kjøpe nye PC'er til de eldre.

BYDEL GRORUD: Torsdag ble budsjettet for bydelen vedtatt. Møtet åpnet med dårlige nyheter for bydelen, som ga politikerne et lite pengesjokk og som kan gi store konsekvenser for tilbudene i bydelen.

Tidligere denne uken fikk bydelsdirektør Helge Jagman et brev fra Byrådsavdelingen for velferd og sosiale tjenester (VST) med beskjed om at bydelen skal betale mer for sine sykehjemsplasser for demente på Ammerudhjemmet. Det betyr etterbetaling for 2008 og økte kostnader i 2009.

Skjermete plasser på sykehjem er dyrere enn ordinære plasser.

- VST mener vi har skjermete plasser, men det har vi ikke, forklarte Jagman.

Kritisk for Grorud

Bydel Grorud har de fleste av sine sykehjemsplasser på Ammerudhjemmet. Gjennom en avtale bydelen og sykehjemmet har, er det lagt en fastpris på sykehjemsplassene. Dette fordi Ammerudhjemmet ikke har skjermete plasser.

- Demente mennesker på dette hjemmet har ikke skjermete plasser, men de er samlet på en avdeling. Det er her VST har misforstått, sa Jagman, som hadde sittet i møte med VST i flere timer på torsdag.

VST har ikke gått igjennom avtalen med Bydel Grorud og Ammerudhjemmet nøye nok. Dette skal nå gjøres og saken skal være klarlagt i februar.
Dersom VST mener at avtalen ikke holder, må bydelen punge ut med 4,5 millioner kroner for 2008 og 5,1 millioner kroner i 2009 for sykehjemsplassene.
En skjermet plass koster betraktelig mer enn en ordinær plass.

- Poenget her er at plassene ikke er skjermet. Likevel er dette en situasjon som kan bli dyr og jeg ber dere instendig om å ikke vedta noe som koster mere penger, ba Jagman politikerne.

- Alt som koster bydelen penger bør vente til februar, da denne saken er ferdig behandlet. Om dere vedtar ting som koster bydelen mye penger i dag, så kommer vi ikke utenom en situasjon der vi kanskje må legge ned aktiviteter og medarbeidere sparkes, sa Jagman.

Skal kjøpe PC'er

Bydelsdirektøren er fornøyd med vedtakene sier han til lokalavisen.no.

- Politikerne viste ansvarlighet, kommenterer han.

Rødt hadde flere endringsforslag og fikk gjennomslag for noen av dem.
- Vi ser at det finnes penger. Regjeringa la frem en ufattelig krisepakke, enda de mente at pengene ikke finnes. Vi kan ikke redusere noe og vi må stole på at regjering og kommune kommer med mere penger, sa Maren Rismyhr.

Rødt fikk gjennomslag for at møteplasser for eldre med innvandrerbakgrunn skal opprettes og sees i sammenheng med andre møteplasser i bydelen og kjøpe inn nye eller brukte PC'er til eldresentrene og flerbrukssentrene på Romsås som trenger dataer. Dette gikk både Frp og Høyre i mot.
- Vi må vente med å bruke penger til denne saken er løst, sa Kim Raubakken (H).

Bydelen skal ha som mål å ha 1,5 lærlingerplasser per 1000 innbyggere.
- Dersom vi skal sørge for dette vil det koste millioner av kroner, opplsyte Jagman. Men Rødt og Arbeiderpartiet mente at her kunne private bedrifter trå til og forslaget ble vedtatt.

- Jeg tror vi skal finne løsninger på dette. Vedtakene er helt greie, sier Helge Jagman om politikernes bestemmelser.

Vil ikke bruke penger

Høyre la ikke fram noen endringsforslag. Dette med bakgrunn i den nye informasjonen.

- Det er klokt å ikke bruke noe mer penger og vi må være forberedt på det verste. Kommer det mere penger senere, kan vi bruke dem da, sa Kim Raubakken.

Frps endringsforslag ville ikke gjort noen økonomiske forskjeller, men de fikk ikke gjennomslag, bortsett fra at aktiviteter og brukte midler skal bli mer synliggjort i rapportene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.