*Nettavisen* Nyheter.

PCen kan bli et feriemareritt

MAGEPLASK: Én liten dukkert, og feriebildene, feriefilmene og postkortadressene kan være tapt for alltid.

Skal du ut å reise med bærbar PC, bør du ta visse forholdsregler.

Tyveri, uforsiktige sikkerhetskontrollører og høye temperaturer. Farene er mange dersom du tar med laptopen på tur.

Det første du bør tenke på, er å sikre innholdet dersom PCen skulle bli stjålet, sier journalist i PC World, Clas Mehus, som har test av bærbare PCer som sitt spesialfelt.

Mange har lagret passord og viktige jobbdokumenter på PCen. Den eneste gode beskyttelsen er å kryptere innholdet. Det vanlige passordet i Windows kan knekkes på et par minutter, og gir ingen reell sikkerhet, påpeker han.

Sikkerhet

Noen maskiner har programvare for kryptering innebygget.

Særlig maskiner rettet mot bedriftsmarkedet har løsninger hvor du kan kryptere harddisken direkte. Programmer for kryptering kan også lastes ned fra nettet, for eksempel TrueCrypt. En annen løsning kan være å skaffe deg en PC der du må identifisere deg med for eksempel fingeravtrykk for i det hele tatt å få startet maskinen, foreslår Mehus.

Men selv om tyvene holder seg unna, kan en reise ta knekken på laptopen din.

Det er veldig varierende hva en laptop tåler. Noen modeller tåler mye juling, andre skal ikke få store trykket før de blir ødelagt. PCer bygd for bedriftsmarkedet tåler gjerne mer hardhendt håndtering enn billige PCer beregnet på private, påpeker han.

Skjermen er ofte det svakeste leddet.

At en hard gjenstand blir liggende å presse mot skjermen i kofferten, kan være nok til at panelet blir ødelagt. Det koster gjerne mange tusen kroner å få reparert. Hvis PCen får seg en smell, kan man også fort ødelegge komponenter inne i maskinen, selv om utsiden er uskadet.

Temperatursvingninger

Selv om du synes det er deilig med solferie, er det ikke sikkert PCen synes det samme.

Ikke legg PCen i solsteiken, selv om en avslått PC skal tåle ganske høye temperaturer. Det samme gjelder kulde, ikke la PCen ligge igjen i bilen i tjue minus. Har du gjort det, la den ligge i varmen en stund før du skrur den på.

Temperaturendringer kan skape kondens som igjen kan føre til kortslutning, advarer Mehus.

Generelt er fuktighet en stor fare.

Også der er det stor forskjell på hva PCer tåler. Noen er laget for å takle en hel drink helt ned i tastaturet, andre vil garantert bli ødelagt. Men generelt bør du sørge for at laptopen ligger tørt.

Men det er ikke alltid like lett å forutse alt som kan skje.

IBAS kårer hvert år årets mest oppsiktsvekkende datatap, og vinneren for 2008 var en ferierende advokat som hadde planer om å få gjort unna litt jobb på fisketur med faren.

For så å oppleve at farens fiskekamerat kastet laptopen på sjøen i protest mot å blande forretninger med fornøyelse. Historien endte heldigvis lykkelig - advokaten stupte i sjøen, og laptopen fikk profesjonell gjenopplivning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag