RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Peer ut til folket


Bukkerittet med Peer (Gjermund Mathisen) og Mor Åse (Nina Therese Røhder), i friluft ved Sognsvann tirsdag kveld.
Bukkerittet med Peer (Gjermund Mathisen) og Mor Åse (Nina Therese Røhder), i friluft ved Sognsvann tirsdag kveld. Foto: Foto: Grace Brynn
Produksjons-selskapet Nordavind har en vidunderlig kongstanke. Teater til folket! Og de lykkes med det.

SOGNSVANN: Du kjenner kanskje Peer? Den ustyrlige skrytepaven og løgnhalsen til Ibsen Den karakterløse drømmeren, uten evne til avgjørende valg, en omveiens mann, et hemningsløst ego, men også noe av en dikter, med farlig sjarm.

Tirsdag kveld var slubberten på Sognsvann! I Peer Gynt utfolder fabulisten Ibsen seg som aldri før. Det er det mangfoldigste dramaet i norsk litteratur. Lyrisk karaktertragedie, tids- og selvoppgjør, satirisk eventyrkomedie – alt i ett og samme stykke. Men enda det ble skrevet i 1867, har ikke alle fått sett det ennå! Det er like ille som selv den mørkeste tragedie, og skal dette bli bra, må noen hjelpe til. Sånn som Nordavind-gjengen.

– Det er jo ikke alle som går på Nationaltheatret, påpeker regissør Svend Erichsen. – Mange her i landet bor nemlig sånn til at de ikke får sett profesjonellt teater i det hele tatt. Men vi vil gi flest mulig gleden av å se godt teater! Det har vært målet vårt siden starten i 2008. Det har vært temmelig hektisk nå, med bare to og en halv ukes prøving. Jeg ble tilkalt for å ta regien da det bare var to uker igjen. Men det har gått bra!

Krevende repertoar

– Vi har hatt forestillinger både i Oppland og Buskerud, forteller Hege Grande Fjellbirkeland, som bl.a. er markedsansvarlig og insoisient.

– Den første forestillingen ci satte opp, var William Tennessees Glassmenasjeriet, i 2007. Året etter fulgte Strindvergs Frøken Julie, og nå er vi i gang med Peer Gynt. Det var ca. 250 tilskuere da vi spilte det på Turistrand i Oppland, smiler Hege. – Jeg tror det er omtrent like mange her i dag.

Hensikten oppnådd

Ingrid og Nikolai Hegetun sitter ivrig og ser på. – Vi har hørt om Peer Gynt, men aldri sett stykket før. Dette prosjektet er gratis, og det er lett å komme hit. Klart vi ville se det da, sier Nikolai og Ingrid. – Vi er veldig imponert over hva de har fått til med enkle midler. En kjempefin forestilling! sier de begeistret.

Vakre bølger og ekte måker

Sognsvann er et perfekt nasjonalromantisk natursceneri. Under båtscenene lød det tilrop fra ekte måker. De hvite sjøfuglene hadde tydeligvis øvd inn noen egne replikker også, som de ga til beste for pubiikum. Mange klappet, for måkestemmene var som regissert inn.

Starten

Det var Peer selv; Gjermund Mathisen, som grunnla produksjonsselskapet Endurance Theatre. Han regisserte og spilte i den første produksjonen, Glassmenasjeriet, på Teater Manu i Oslo. Det ble suksess, og det dukket opp en produsent, Tor Brekke Skjøtskift, som så hvilke muligheter som lå i dette. Sammen startet de Nordavind Produksjoner. Målgruppen er folk utenfor byene, som gjerne vil se teater.

Sterk slutt

Da Knappestøperen kom for å hente Peer til det hinsidige, var det dørgende stille blant tilskuerne. Han spør etter livsregnskapet, og Peer sier desperat til Solveig:

– Hvor var jeg som meg selv, som den hele, den sanne? Hvor var jeg, med Guds stempel på min panne? Og hun redder Peer med de forløsende ord: – I min tro, i mitt håp, i min kjærlighet. Så slipper han unna støpeskjeen. I hvertfall inntil videre.

Peer og dagens Norge

Vi liker å jobbe med klassikere som setter rollefigurene i dramatiske situasjoner, sier Svend. Peer ønsker å bli noe stort, og folk relaterer seg til hans vanskeligheter og problemer.

– Tolkningen vår har tydelige paralleller med dagens Norge. Ambisjoner og behov for selvrealisering har økt i takt med økende velstand, Vi beveger oss bort fra fellesskapsbegrepet og mot et samfunn som har mer fokus på individet. Alle har noe å lære av Peer; at ambisjoner og drømmer kanskje kan føre oss på avveie hvis vi blåser i våre moralske plikter.

– Gratulerer, Nordavind! Dette ville Ibsen ha likt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere