*Nettavisen* Nyheter.

Pegida-demonstrasjon ga rekordoppmøte

Pegida-marsjen ved Rådhuset i Oslo samlet rundt 190 personer mandag kveld. Det er rekord, ifølge Tor Bach i Vepsen. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Mandagens Pegida-demonstrasjon er den største i sitt slag i Norge etter andre verdenskrig, sier Vepsen-redaktør Tor Bach.

15.01.15 14:15

OSLO: – Et oppmøte på 190 personer er i øvre sjikt av hva jeg ventet. Tidligere har det aldri vært flere enn rundt 50 frammøtte i slike demonstrasjoner. Dette er den største manifestasjonen av norske høyreekstremister etter annen verdenskrig, sier Bach til NTB.

Han har fulgt de høyreekstreme miljøene tett over lang tid.

Terroraksjonen i Paris og den relative suksessen som Pegida har hatt i enkelte tyske byer, er to av grunnene til at oppmøtet ble så stort, mener han.

– I tillegg ble arrangementet frontet av en ny skikkelse med – en lærer med offisersbakgrunn – som ikke har en belastende høyreekstrem fortid.

Les også: - Problemene vi har med islamsk innvandring er enorme

Dragkamp

Ifølge redaksjonen i Vepsen var det en sammensatt forsamling som markerte sin motstand mot muslimsk innvandring i Oslo mandag.

– Mange av dem som møtte fram i går og som gikk i fremste rekke, er kjente skikkelser fra det høyreekstreme miljøet. Det var også innslag fra Sian og enkelte ekstreme kristne miljøer, sier Bach.

Han hevder det pågår en dragkamp mellom om eierskapet til Pegida-navnet.

– Et tenkelig scenario er at flere nazister og høyreekstreme vil dukke opp på disse demonstrasjonene og ta mer og mer over. Framover tror jeg vi vil se en avskalling av de mindre ideologiske og mer moderate stemmene, sier han.

Les også: Ble kalt «muslimjævel» på direkten

Tyskinspirert

– Vi kommer sjelden og lite til orde. Veldig ofte blir vi møtt med at vi er rasister og nazister og like ille ting, sa initiativtaker Max Hermansen til NTB mandag.

Den første Pegida-marsjen i Norge er inspirert av bevegelsen som de siste månedene har markert seg i Dresden og andre tyske byer. Pegida står for Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten. Hermansens plan er å gjennomføre en slik marsj i Oslo hver mandag framover for å bli hørt.

– Ingenting tyder på at det finnes et organisasjonstalent oppe i dette som kan drive det videre. Med mindre det dukker opp nye og dyktigere personer, er det liten grunn til å tro at Pegida blir særlig større enn Folkebevegelsen mot innvandring var på 1990-tallet. FMI hadde aldri flere enn rundt 2.000 medlemmer, sier Bach.

Les også: – Muslimer i Norge frykter Pegida

Frykter Pegida

Stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) sier mange muslimer han har snakket med, frykter utviklingen etter Pegidas marsj i Oslo.

– Det sprer seg en berettiget frykt i moskeene. En av de største moskeene i Oslo har allerede leid inn egne vektere.

– Utallige terroraksjoner har lært oss at selv om ekstremistenes paroler balanserer så vidt unna det som juridisk kan defineres som rasisme og oppfordring til vold – så vil alltid enkeltpersoner i miljøet føle seg kallet til å utføre voldelige handlinger ut av ord, framholder han.

Også Det Mosaiske Trossamfund ba mandag om styrket vakthold utenfor synagogen i Oslo etter terrorangrepet i Frankrike.

– Norske jøder er redde, sier forstander Ervin Kohn. (©NTB)

Les også: Røsland: – Ikke mindre ytringsfrihet som lærer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag