RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pen men farlig


Kanadagullris har etablert seg på flere store områder ned mot Mærradalen. Det bekymrer Margrethe Geelmuyden. Foto: Vidar Bakken
Kanadagullris har etablert seg på flere store områder ned mot Mærradalen. Det bekymrer Margrethe Geelmuyden. Foto: Vidar Bakken
Kanadagullris er en plante som har invadert Mærradalen. Der har den ingenting å gjøre.

MÆRRADALEN: På store områder ned mot Mærradalen bølger åkre med den gule, fjærliknende planten.

Kanadagullris står øverst på statens svarteliste over planter som må bekjempes. Jeg kaller den plantenes svar på mordersneglen. Nå sprer den seg hurtig nedover i Mærradalen og truer det biologiske mangfoldet. Dette varslet jeg Friluftsetaten om i fjor, som har det overordnede ansvaret for bevaring av det biologiske mangfoldet i Oslo, sier leder av Nettverk for Grønne Lunger, Margrethe Geelmuyden.

Ondsinnede våpen

Den nordamerikanske fremmedplanten vokser tett og høyt og skygger for andre planter. Rotstenglene borer seg frem overalt og dreper andre planter med et stoff som hindrer plantenes vekst.

Den er væpnet med ondsinnede våpen. Hver plante har 10 000 frø som sprer seg med vinden. Planten sprer seg altså svært hurtig. Dette er veldig bekymringsfullt i et område som Mærradalen som har 42 rødlistede arter. Prisverdig nok er det igangsatt et reguleringsarbeid for å verne Mærradalen til natur og friluftsområde, men da må også noen reagere før det er for sent. Det ser ikke ut til at myndighetene tar bekjempelse av Kanadagullris på alvor, sier Geelmuyden.

Vi vil stille med folk som kan være med å fjerne plantene. Det er et omfattende arbeid. Vi forventer at tomteeier, Forsvarsbygg og Friluftsetaten stiller med redskap og mannskap. Kommunen må alliere seg med frivillige organisasjoner og nærmiljøer for å bli kvitt denne arten, sier hun.

Alle hageeiere

Plantene er også kommet opp enkelte steder i Husebyskogen.

Disse skal vi fjerne. Samtidig oppfordrer jeg alle hageeiere om å fjerne planten. Grav dem opp og klipp dem ned før de frør seg. Brenn avfallet og kast for guds skyld ikke hageavfall ut i naturen, oppfordrer Geelmuyden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere