*Nettavisen* Nyheter.

Pengedryss over fattige bydeler i Oslo øst

Stor befolkningsvekst, innvandring, flere eldre med behov, sosialklienter og bydeler med høyere andel av andre sosioøkonomiske forhold som familier med lav inntekt setter flere bydeler i Oslo øst under stort økonomisk press. Nå får de unge i bydelene en liten hjelpende hånd av regjeringen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Bydelene i Groruddalen ble de store vinnerne da regjeringen delte ut midler til barn og unge. Men pengene reflekterer også store utfordringer i øst-bydelenes levekår.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statssekretær Kjetil Ostling og BLD har også i år delt ut penger som skal bidra til å sikre tilbud til barn og unge i økonomisk pressede bydeler. Foto: ARKIVFOTO

BJERKE: Årets midler til barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn er delt ut.

Bydel Bjerke er tatt inn i ordningen i år og får midler sammen med bydelene Grorud, Stovner og Alna samt Søndre Nordstrand og de tre sentrumsbydelene Sagene, Grünerløkka og Gamle Oslo.

Satser på Groruddalen

Ifølge Barne- likestillings og inkluderingsdepartementet (BLD), som står for utdelingen, skal midlene blant annet være med på å skape åpne, inkluderende møteplasser for barn og unge i alderen 12 - 25 år. Alle bydelene har blitt gitt én million kroner hver.

Statssekretær i BLD, Kjetil Ostling, sier til dittOslo.no at regjeringen i år spesielt har lent seg mot de bydelene som er knyttet mot Groruddalssatsingen, samt bydeler som oppfyller kriteriene som departementet stiller for utdeling av midler.

– Dette er ikke ment å skulle være penger som står på egne ben, men et supplement til allerede godt igangsatt arbeid, sier han.

Skal sikre bedre levevilkår

Ifølge Ostling er midlene øremerket til prosjekter for barn og unge.

Bydelene som får midler er prioritert som et følge av befolkningssammensetningen av familier med fattigdomsproblematikk og innvandrerpersoner.

– Utdelingen handler om at det i bydelene er store konsentrasjoner av mennesker som bor tett med særskilte utfordringer, sier han.

Ostling sier midlene skal sikre attraktive tilbud som bidrar til at unge treffer jevnaldrende på en konstruktiv måte under oppsyn av voksne.

– Det å sikre bedre oppvekst og levevilkår er en vid definisjon, men pengebruken skal svare for søknadene fra bydelene, sier han.

– Ikke et nederlag

Bydel Bjerke ble i 2011 tatt inn i den såkalte storbyordningen, noe som gjorde at fritidstilbudet Nysirkus ble reddet.

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen sier hun ikke føler det er et nederlag å måtte gå til slike tilskuddsordninger for å opprettholde fritidstilbud for barn og unge.

– Vi har en begrenset økonomisk ramme som vi jobber etter, og dette tilskuddet er et viktig bidrag til budsjettet for å opprettholde tilbud som vi ikke ville hatt råd til på annet vis. Så vi ønsker det hjertelig velkommen, sier hun.

Strøypes av befolkningsvekst

Ifølge Mathisen viser prognoser at Bydel Bjerke er den bydelen i Oslo som vokser mest. Det setter bydelsøkonomien under stort press.

– Vi har fått mange innvandrere som krever sitt og vi må stadig omstille oss i forhold til de tjeneste vi har, sier hun.

Bydelsdirektøren stiller spørsmål om bydelsrammene, som vedtas av bystyret, blir justert opp fort nok i forhold til veksten bydelene har, og om de tar nok hensyn til sosioøkonomiske forhold.

Samtidig er hun klar på at bydelen internt har områder der de ser hvordan de kan prioritere bedre.

– Vi har en del eldre og får mange unge. Det er også mange personer på sosialhjelp som vi hele tiden har veldig fokus på tiltak ovenfor. Vi jobber veldig for å se hvordan vi kan redusere utgifter, sier hun.

Klar for bruk

Ifølge Mathisen har bydelsutvalget (BU) i søknaden til BLD klarlagt hva midlene skal brukes til.

– De går til ungdomsfyrtårnet vårt på Nysirkus, og tiltakt i forhold til «dropouts» i skolen. Det blir en styrking av tiltak innen barnevernet, og vi har også en utlånssentral der barn og unge kan komme å låne idrettsustyr, som vi skal utvikle videre, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.