RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pennen som går


Ottar Julsrud tar gjerne en kopp kaffe og leser aviser på Kaffegalleriet på Sæter. Foto: Privat
Ottar Julsrud tar gjerne en kopp kaffe og leser aviser på Kaffegalleriet på Sæter. Foto: Privat
Ottar Julsrud (60) har skrevet over 9000 usignerte lederartikler. Selv trives ghost writeren med å være usynlig.

NORDSTRAND: Ottar ble hentet fra Aftenpostens stortingsredaksjon til å skrive ledere våren 1978, og har levert politiske kommentarer og lederartikler i ulike sammenhenger siden. Et konservativt anslag tilsier 300 per år i 32 år. Det vil si godt og vel 9600 artikler ...

Jubilanten hevder selv han aldri har vært særlig god i hoderegning. Dessuten har han ikke godt av å se summen på trykk, tror han.

Men neste gang du ser en usignert leder enten det er Tønsbergs Blad, Moss Avis eller et annet sted, så er det «pennen som går». Og den går igjen og igjen og igjen., hver eneste dag.

– Bylinen blir kraftigere og bildene større av både redaktører og journalister i ulike aviser og magasiner. Å være såpass usynlig er ganske tidsutypisk?

– Fortsatt bør det være rom for «den ledende artikkel» som tilkjennegir avisens holdninger og hvor «det store vi» overlever i usignert form - selv om den profilerte kommentarjournalistikken selvsagt har en viktig plass i samfunnsdebatten. Men jo lenger jeg stirrer på Dagbladets kommentarside, med Marie Simonsen i helfigur, dess mer kjenner jeg på velsignelsen i det Pauli ord om at oppgavene er forskjellige.

– På det praktiske plan er det viktigere at avisene innfrir mine kvartalsvise giroer enn at de utstyrer meg med bilde og byline.

En avisoman

– Hvordan ser en vanlig dag ut for jubilanten?

– Først noen timers avispløying og radiolytting, før det materialiserer seg en mening om ett eller annet. Økt 2 og 3 frem til Kveldsnytt, går gjerne med til å jobbe videre med et mer omfattende manus eller et blad som er nær deadline.

Innimellom blir det kanskje plass til et seminar, en prat med noen folk i Stortinget, i beste fall en litt utflytende lunsj med en oppdragsgiver.

Ottar, redaktør for Nordstrand og Ljan menighetsblad (kåret til Norges beste to siste år), politisk kommentator og forfatter er, hvor enn utrolig det høres ut, en mann av få ord. Men dette løsner ved hjelp av tastatur eller talerstol.

– Enkelte tolker deg som sjenert?

– Jeg har riktig nok vært plaget av sjenanse, men beskjeden er jeg aldeles ikke. På plussiden tror jeg faktisk jeg vil føre opp en viss stayerevne. Men fremfor alt: dypt takknemlig for hvordan livet mitt har artet seg hittil.

Grantrær og bokhyller

Ottar sies å koble av når han vandrer mellom grantrær og bokhyller. Men egentlig føler han selv at det er nettopp i en slik vandring at han blir koblet på noe.

– Så koble av? Nei, si det …

– Hvordan opplever du å bli 60 år?

– Jeg er heldig og har så gode erfaringer med 50-årene at jeg ser neste etappe fortrøstningsfullt i møte. Men jeg innser samtidig at toppen på Gausskurven er passert, og at tiden for å få gjennomført ugjorte prosjekter kortes inn. For øvrig tenker jeg ikke på 67 eller 70 år som noe skarpt skille. Får jeg beholde min gode helse og ellers privilegerte livssituasjon, fortsetter jeg vel å dyrke min skriveinteresse, med folkepensjonen som en bonus.

– Og hvilke forventninger har du til selve dagen?

– De er ikke små! Omgitt av den storfamilien jeg setter umåtelig pris på, og alle vennene som betyr så mye for meg, håper jeg dagen skal bli et godt minne - for alle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere