Pensjonist tiltalt etter dødsulykke: - Jeg så ingenting før det smalt

Blomster og lys vitner om den tragiske dødsulykken i Enebakkveien på Abildsø i desember i fjor. Nå må sjåføren møte i tingretten tiltalt for uaktsomt drap.

Blomster og lys vitner om den tragiske dødsulykken i Enebakkveien på Abildsø i desember i fjor. Nå må sjåføren møte i tingretten tiltalt for uaktsomt drap. Foto: Nina Schyberg Olsen

Gikk tur med barnevogna da han så samboeren dø i veibanen.

04.11.14 14:36

- Dette er en tragisk sak for alle parter, og jeg håper vi får gjennomført den så skånsomt som mulig for alle parter, sa aktor Bente Vengstad i Oslo tingrett tirsdag.

På tiltalebenken sitter en 74 år gammel pensjonist tiltalt for ved uaktsomhet å ha forvoldt en annen persons død.

Mannen nektet straffskyld og sa i tingretten at han ikke skjønner hva han kunne gjort annerledes. Politiet mener derimot at han var uaktsom fordi han skulle brukt briller, hatt renere frontrute og stilt opp nærlysene på bilen sin.

Samboeren kom til stedet
Den tragiske trafikkulykken skjedde i Enebakkveien 12. desember 2013. Den nå avdøde kvinnen var på vei til julebord en fredag kveld. Samboeren skulle være hjemme med deres fem måneder gamle sønn. Da hun gikk til bussen i Enebakkveien, gikk han tur med sønnen.

- Jeg så at det var mye aktivitet nede i Abildsø-dumpa og visste at hun skulle ta bussen derfra, så jeg ringte henne for å høre hva som skjedde, fortalte den sterkt bevegede mannen i retten.

ÅSTED: Ulykkesstedet sett fra den siden pensjonisten kom kjørende. Kvinnen gikk over gangfeltet da hun ble påkjørt. Den aktuelle ettermiddagen var det mørkt. Foto: (Google)


Han fortalte hvordan han ikke fikk telefonkontakt med samboeren og begynte å kjenne en sterk uro for at noen hadde skjedd henne. Han trillet vogna ned mot fotgjengerfeltet som går over Enebakkveien i Abildsø-dumpa.

Døde ved ulykkesstedet
- Når jeg går nedover ser jeg at det ligger en person i veibanen. Jeg kjenner umiddelbart igjen klesdrakten og løper bort til henne.

Mens barnet ligger i vogna på fortauet løper mannen ut i veibanen og ser at hans samboer har gått bort. Hun ble konstatert død på Ullevål sentralsykehus noe senere, men mannen sa i retten at "der fikk vi bekreftelsen" på det de allerede hadde forstått.

- Da politiet kom så ba jeg dem gå i veska hennes for å se om det var henne. Jeg ville jo ikke at det skulle være henne, men innerst inne så visste jeg at det, fortalte mannen.

Trodde noen kastet stein
Den 74 år gamle pensjonisten fortalte at han kjørte sørover, nedover Enebakkveien mot Abildsø-dumpa, og at han ikke så noen ting før det smalt. Derimot vil en annen bilfører vitne i saken. Han hadde stoppet for kvinnen som gikk over gangfeltet.

- Så når man kommer til fotgjengerfeltet så smeller det plutselig. Akkurat i det det smeller så roper kona ut at noen kaster stein på oss. Frontruta på venstre side blir knust. Jeg bremser opp og kjører til siden ved ved busslommen.

AKTOR OG FORSVARER: Forsvarer Knut Lindboe og aktor Bente Vengstad i straffesaken der en 74 år gammel mann er tiltalt for uaktsomt å ha forvoldt en annen persons død etter trafikkulykken på Abildsø 12. desember 2013. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)


- Jeg går ut, kikker på frontruta og konstaterer at den er knust og ser noen skader på bilen men det er bare et øyekast. Så går jeg for å orientere meg, fortalte pensjonisten i vitneboksen. Han stoppet opp og pustet tungt.

- Beklager, jeg fant ingen stein. Jeg så at det lå en person på tvers av veien, fortalte mannen.

Politiet fant flere mangler
De tekniske undersøkelsene etter ulykken viste at pensjonistens frontrute og frontlykter var skitne. Nærlysene var også stilt feil slik at de ikke lyste så langt frem.

Mannen bruker ikke briller til daglig, men det står i hans førerkort at han skal bruke briller. I følge ham selv stammer dette fra 2003 da synet hans var annerledes, og at han i dag hadde erklæring fra lege om at synet var bra. Mannen fortalte i retten at legen hadde fortalt at han kunne brukt kjørebriller hvis han var yrkessjåfør.

På oppfordring fra politiet har pensjonisten tatt en synstest etter ulykken. Konklusjonen er at pensjonisten ikke trenger briller til daglig, og at han kan kjøre bil innenfor lovens rammer uten briller, men at kjørebriller anbefales fordi hans mørkesyn er noe redusert.

I følge mannen kjørte han i cirka 35 kilometer i timen da ulykken skjedde. Teknikere mener at han må ha kjørt mellom 40 og 50 kilometer i timen, mens Statens vegvesen ikke kan si hvor fort han kjørte ut fra skadene på bilen. Det var 40-grense på veien.

Dette har jeg tenkt på hundrevis av ganger og får ikke noe svar på hva jeg skulle gjort annerledes

Straffesaken i Oslo tingrett vil vare tirsdag og onsdag. Spørsmålet Oslo tingrett må ta stilling til er om mannen var så uaktsom fordi han ikke brukte briller, og fordi han ikke hadde gode nok vindusviskere, fordi han ikke hadde vasket frontlyktene og fordi han ikke hadde stilt opp nærlysene, og at han derfor ikke så kvinnen som gikk over gangfeltet foran bilen hans.

I sin konklusjon konstaterte Statens vegvesen at dette var faktorer som gjorde det vanskelig for mannen å se kvinnen, men skrev også at «En mørk kledd fotgjenger uten refleks kan være vanskelig å oppdage mot en mørk våt veibane».

Pensjonisten selv mener at han ikke kunne gjort noe annerledes.

- Dette har jeg tenkt på hundrevis av ganger og får ikke noe svar på hva jeg skulle gjort annerledes, sa han i retten.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.