RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pensjonister mot strømmen

På Etterstad jobber pensjonister hele året med "Operasjon Ved" for å hjelpe andre gjennom kulda. Minstepensjonister og andre i tilsvarende situasjon kan få hjelp.

ETTERSTAD: Det er ikke akkurat noe gamlehjem her, sier pensjonist Bjørn Paulsen (67), og lemper nok en 75-liters sekk med ved opp på en lastebil.
På "Operasjon Ved" sitt område på Etterstad er det fullt kjør. Over 1000 minstepensjonister og sterkt funksjonshemmede får hjelp til å holde varmen gjennom det frivillige arbeidet gutta på Etterstad legger ned i løpet av året. I fjor ble over 11.000 sekker med ved kjørt ut til byens gamle, og det er ikke sekker av den typen vi andre kjøper på bensinstasjonen.
Disse solide striesekkene tar 75-80 liter hver. Det er opprinnelig kaffesekker som vi får fra kaffegrossistene, forteller Paulsen.

93 år og ny kunde

Mange eldre frykter de høye strømprisene, og en del nye kunder har meldt seg for å motta de 12 sekkene hver enkelt får. Men fortsatt er ikke pågangen voldsomt mye større enn tidligere.
Noe ekstra pågang har vi, men ellers er det som tidligere; noen kunder blir borte og noen kommer til, sier styreleder Trygve Thorsen.
Fortsatt vet ikke alle om dette tilbudet. Her forleden ringte sønnen til en på 93 år, de hadde først fått det med seg nå, forteller Per Erik Thjømøe (69) til Østkantavisa mens han stabler opp en vegg med opphugget ved.

Står på

Det er ikke bare ungsauer rundt 70 år som jobber med "Operasjon Ved". Noen står på livet ut.
Vi hadde en arbeidskamerat her som sto og hugget ved til 14 dager før han døde. Han ble 91, forteller Thjømøe.
Det er liten tvil om at arbeidet de frivillige gjør for andre, også hjelper dem selv.
Jeg gjør dette av egeninteresse også. Jeg holder meg i form, og jeg har noe å gå til hver dag hvis jeg ønsker det, poengterer Thjømøe.

Takknemlighet

Arbeidskarene på Etterstad legger altså ikke skjul på at de jobber av egeninteresse - også. At innsatsen de gjør betyr noe for andre får de likevel tydelige beskjed om.
Det er trivelig å være med rundt og levere veden. Mange blir kjempeglade, og folk er så blide og takknemlige, forteller Kjell Watterud (69).
Selv om det er første utkjøringsdag med Lions når Østkantavisa er på besøk, har de faste gutta allerede vært ute med ved til eldre som bor kinkig til, på steder med bratte bakker eller smale veier. Men den lille bilen de har brukt holder ikke til å kjøre ut de enorme mengdene som skal ut før vinterkulda slår inn.
Vi leverer 6 sekker før jul og 6 sekker etter jul. Men vi kaller det bare tilleggsbrensel, sier Trygve Johannessen (81).
Han står og fyller sekker ved siden av "læregutten" Watterud, og har selv holdt på i 16 år. Han trives utmerket med "Operasjon Ved".
Det er godt å ha noe å gå til. At vi hjelper folk også er en hyggelig bi-effekt av arbeidet, sier han med et smil om munnen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere