*Nettavisen* Nyheter.

Pensjonistpoeten

Hans Delbæk startet pensjonisttilværelsen med et sammenbrudd, men skrev seg fri fra sin vonde fortid. Nå nyter han livet som forfatter og poet.

Da Hans Delbæk ble uførepensjonist 59 år gammel, bestemte han seg for at han skulle bruke tiden til å ta et oppgjør med seg selv og sin vonde oppvekst. Dette ga ham en ny mening i livet, nemlig skriveglede.
Min far var en voldelig alkoholiker og psykopat, forteller den nå 71 år gamle mannen åpenhjertig.
Jeg fikk et sammenbrudd da jeg ble pensjonist. For å bearbeide alle de forferdelige minnene, begynte jeg å skrive ned livshistorien min så langt tilbake som jeg kunne huske. Det var tøft, og jeg gråt nok mer enn jeg skrev. Jeg hadde ikke grått siden jeg var ganske liten, for da ble det ørevri og lugging, så det var mye å ta igjen. Papirene ble temmelig bløte, men det var det som måtte til, ellers ville det gått galt med meg, sier Delbæk.

Nybakt poet

Skrivingen og oppgjøret med barndommen har gitt Hans Delbæk et nytt liv.
Jeg fant ut at jeg hadde stor glede av å skrive, og bestemte meg for å lage en faktabok om vold i hjemmet. Dette er et tema som angår titusenvis av mennesker, men som det ikke snakkes så mye om, forteller Delbæk engasjert. Han regner med å få utgitt faktaboken sin i løpet av sommeren, men allerede nå er han å finne i landets bokhandler. For noen uker siden ga han nemlig ut diktboken "Tanker i tid og stund" på Kolofon forlag.
Jeg begynte å skrive dikt på alvor i 2003, og har samlet det beste i denne boken. Flere av diktene er preget av oppveksten min. Jeg skriver blant annet om min mor, men tenker på alle de kvinner som lever under forferdelige forhold som de ikke kommer seg ut av. Fordi de ikke tør. Og barna som lider når de ser sin mor bli slått fra de er bittesmå. Det er klart man blir preget, sier han stille.

Endelig fri

Hans Delbæk klager ikke, til tross for den vonde barndommen.
Jeg har hatt et bra liv etter at jeg ble voksen, men et veldig spesielt liv, sier han og takker kona gjennom over førti år for all støtte.
Jeg har vært heldig med henne, smiler han.
Jeg har ikke vært en åpen ektemann, men jeg har i alle fall visst hvordan man ikke skal ha det hjemme. Vi har en sønn og to barnebarn, og jeg synes vi har hatt et veldig fint liv sammen. Likevel var jeg ikke en fri mann før jeg ble 65 år gammel. Når man har en slik oppvekst som jeg hadde, sitter angsten i deg og man føler seg så underlegen alle andre. Men nå opplever jeg en helt utrolig frihet. Jeg føler meg likeverdig andre mennesker, tør å snakke i forsamlinger og kaster meg gjerne impulsivt ned på bakken for å leke med små barn, smiler han gledesstrålende.

Allsidig

Diktboken "Tanker i tid og stund" inneholder nærmere 40 dikt, og det er ikke bare triste ting som gir næring til Hans Delbæks skriveglede. Han lar seg inspirere av alt fra vakre kvinner til politikere og naturens skiftende årstider. Barn er også en stor inspirasjonskilde. Han har allerede skrevet dikt om sine egne barnebarn, og manuskriptet til barneboken "Maurika Maur" mangler kun illustrasjoner før den går i trykken.
Å skrive er blitt en livsnødvendighet. Det gir meg veldig mye - hva andre synes om det jeg skriver må de selv avgjøre. Jeg har alltid drømt å bli forfatter, og på Kolofon forlag kan alle gi ut bøker, forklarer ryenmannen som har hodet fullt av ideer til nye bøker og dikt.
Jeg kan jo ikke bare sitte hjemme og kjede meg, vettu, smiler den geskjeftige pensjonistpoeten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag