RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
 

Pepperkakeby på Folkemuseet

Julestemningen er på plass de to første helgene i desember. Da inviterer Folkemuseet til det store Julemarkedet, hvor blant andre SOS-Barnebyer er representert.

BYGDØY: - Vi skal ha egen stand der i år og håper vi kan innføre en ny tradisjon. Vi har utfordret norske barnehager til å lage pepperkakehus, som vi skal lage en pepperkakeby av til slutt, sier fylkesleder for frivillige SOS-barnebyer i Oslo, Tonje Ruud Camacho, til Lokalavisen.

I tillegg blir det gjettekonkurranse, lykkehjul med premier til alle som deltar og informasjonsformidling.

Eget hus i Zambia

Østkantavisa omtalte nylig prosjektet Oslohuset i Zambia. Huset er ikke ferdig finansiert, og SOS-Barnebyer håper at folk vil være med å gi bidrag.

- I år forsøker vi å "selge" bidrag til OsloHuset som julegaveide. Det er vi frivillige for SOS-barnebyer i Oslo som har tatt på oss oppgaven å samle inn penger til dette huset, ved hjelp av byens næringsliv, barnehager og skoler. Gir man et bidrag til dette prosjektet får man et gavebevis som kan gis bort til jul. Gaven man egentlig gir bort er en bedre fremtid for et barn i Zambia, sier Tonje.


Etter at julemessen på Folkemuseet er over vil pepperkakehusene bli donert bort til barneavdelingen på Rikshospitalet (overrekkelse 17. desember).

- Dette ble også gjort i fjor med et lite arrangement, og var veldig populært, avslutter Tonje Ruud Camacho.

Andre tilbud

I år utvides tilbudet med utstillinger av historiske julekort og julekrybber. Museet venter over 20.000 besøkende som kan oppleve julepyntede stuer, markedsboder, juleverksted, folkedans og familieunderholdning.

Julefeiring i historiske interiører
Flere av husene i Friluftsmuseet pyntes til jul. I Leikanger Prestegård er det Julaften slik den ble feiret hos familien Sverdrup i 1882. Det store juletreet er pyntet og familien øver seg på julesangene. I Sagastua og Grøslistua kan man se hvordan julen ble feiret på landet på 1850-tallet. I Chrystiegården forberedes et juleselskap i 1769. I arbeiderstrøket på Enerhaugen fra 1890-tallet kokes risengrynsgrøt til jul.

Spesielle julegaver
I markedsbodene kan man finne de helt spesielle julegavene. Fra over 100 markedsboder selges julepynt, juledekorasjoner, godter, kaker, røkelse, tekstiler og mye annet. Museets håndverkere kan tilby egenproduserte varer fra sine verksteder. I Lysstøperiet selges egenproduserte flerarmede lys.

Familieunderholdning
Barna kan lage julegaver i Julenissens verksted eller lage julepynt. Eller de kan oppleve juleforestillingen Det er jul, det er jul ved Oslo familieteater. Norsk Folkemuseums Dansgruppe danser sammen med Julenissen. Korkonserter holdes både i Folkemuseet vakre utstilling av kirkekunst og på Festplassens scene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere