RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pepperkakehus har alvorlige feil


Riktig materialer og god tid er i følge Sintef essensielt for å unngå byggskader på pepperkakehus. ARKIVFOTO
Riktig materialer og god tid er i følge Sintef essensielt for å unngå byggskader på pepperkakehus. ARKIVFOTO
Sju av ti pepperkakehus har alvorlige feil og mangler, ifølge Sintef Byggforsk. Dårlig prosjektledelse og utførelse, samt feil valg av bygge materialer ser ut til å være hovedårsaken.

OSLO ØST: Nyere forskning viser at svært mange pepperkakehuseiere ender opp med bygg som ikke oppfyller kravene, melder Sintef i en pressemelding.

I tillegg er det en god del som opplever klager, eller i verste fall at man ikke får spist huset. Naboklager har også forekommet. Vanlige feil er steinharde byggematerialer, dårlig isolerte vegger og tak, feil bindemiddel, melis- og vannskader. I ekstreme tilfeller kan man risikere at hele huset rett og slett faller fra hverandre ved første gangs bruk.

Vanskelig å utbedre

– Etter at pepperkakehuset er oppført, oppdager mange svakheter som det er vanskelig og tidkrevende å utbedre. Dette kommer gjerne på toppen av et allerede sprengt tidsskjema i ukene før jul. Bakingen blir en hengemyr, sier forskningssjef Kim Robert Lisø ved SINTEF Byggforsk.

Stort potensiale

Sintef Byggforsk har samlet data fra en rekke pepperkakehusprosjekter utført i Norge i perioden 2000 til 2009, og målt suksessen i hvert prosjekt. Tallene viser at det gjennomsnittlige forbedringspotensialet for prosjektene er stort.

– Når årsproduksjonen i norsk bakevirksomhet nå er på godt over 200.000 hus, indikerer funnene at næringen har enorme muligheter for forbedring og kostnadsbesparelse, sier Lisø.

Nå er nok 100 prosent feilfrihet i hele bransjen en utopi, ifølge forskningssjefen. Men selv en årlig forbedring på en prosent eller to, vil bety et betraktelig antall færre gråtende barn og frustrerte voksne rundt omkring i de tusen julehjem.

Erfarne representanter for bransjen har tidligere hevdet at den vesentligste årsaken til at tilsynelatende like bakeprosjekter presterer ulikt, skyldes forskjeller mellom prosjektlederne. Undersøkelsesresultatene støtter dette. Men årsakene er sammensatte, og spenner fra dårlig planlegging til hastverksarbeid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere