RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Perfekte stener foreviget på Madserud


STILLE: Kunsthistoriker Janicke Iversen foran en Manings mange stener som stilles ut denne måneden. FOTO: CHARLOTTE KROG
STILLE: Kunsthistoriker Janicke Iversen foran en Manings mange stener som stilles ut denne måneden. FOTO: CHARLOTTE KROG
Fjorårets mottaker av fotografiprisen, Per Maning, viser sitt nyeste prosjekt i Galleri Brandstrup denne måneden.

$PHOTOHEADER_ON$MADSERUD ALLÈ:$PHOTOHEADER_OFF$ Utstillingen består av ni svart/hvitt fotografier og kortfilmen "Den perfekte steinen".

Maning, som etablerte seg på midten av 80-tallet med sine karakteristiske dyrebilder tar med denne utstillingen et skritt videre i sin kunstneriske prosess.

Barndomsminner

Billedserien, som fyller hele annen etasje i galleriet, viser noen runde steiner, enten alene eller sammen med sine egne hender. Temaet springer ut fra minner rundt en samtale Maning hadde med sin far som liten gutt der faren sa: "Det er liv i alt". "Også i denne stenen?" undret guttungen Per Maning. "Ja, også i den", svarte faren.

Favoritt

Dette bildet er min favoritt i serien, sier kunsthistoriker Janicke Iversen og viser vei til et bilde av en hånd som holder fast rundt siden av en rund, flat stein.

Her har hånden fått preg av marmor, og steinen, ja den ser nærmest ut som noe levende, som en hval eller et annet stort dyr, fortsetter hun betraktende.

Bildene er i formatet 250cm x 150cm. De er montert rett på veggen uten rammer.

Maning vil ikke legge noen føringer for sitt publikum i form av rammer, sier gallerist Marit Gillespie.

Det er også del av hans tanker rundt egne verk å la publikum få komme så tett innpå som mulig" legger hun til.

Det er vanskelig ikke å bli berørt av disse bildene, sier en tydelig beveget mann på Manings egen alder. Det som er så spesielt er kontakten med steinen, smiler han litt sjenert. Han peker på den underlige og ikke minst undrende følelsen bildene formidler; en slags kontakt med steinen og den selvrefleksjon det medfører å bli konfrontert med følelsen av identifikasjon med en stein som blir holdt rundt. Bildene appellerer til det grunnleggende i oss alle med tanke på kontakt og kommunikasjon.

Den perfekte stenen

I videoen Den perfekte steinen (22 min.), som vises i første etasje i galleriet, er det stener, Manings egne vakre hender og trumpeten som er tema.

Det er både humor og alvor å spore i dette videoarbeidet som setter prikken over i'en på en utstilling som markerer et av vårens høydepunkter i Oslo's utstillingskalender.

Utstillingen varer tom 4. mai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere