*Nettavisen* Nyheter.

Perle til spotpris

Sist fredag ble denne tomten på drøye seks mål solgt til kun 1,8 millioner. Et kupp dersom kommunen flytter markagrensen, mener megleren.

Lindeberg: Helt på toppen av Lindeberg, i Ole Reistads vei 22/ 24 ligger den 6,5 mål store tomten med utsikt over hele dalen. Likevel er den verdiløs som boligtomt. Den ligger nemlig innenfor markagrensen, og dermed er det hverken lov å bygge ut eller bygge nytt. I dag står det to små bygninger på tomten, men i følge megler Tom Westerlin gjelder dette to eldre bygninger som ikke har særlig stor verdi, og de må totalrenoveres før bruk. Tomten er regulert til fritidseiendom, det vil si at det ikke er mulig å bo fast her.
- Det er mange som har vært interessert i denne tomten her, men vi fikk bare inn ett bud. Det er mange vanlige folk på visning som ønsker seg en tomt for å bygge bolig, men de har ikke forstått reguleringen av tomten, sier megler Tom Westerlin.

Kan øke med millioner

Hvem som til slutt kjøpte tomten, for rundt to hundre tusen under takst, vil Westerlin ikke opplyse, men forteller at kjøper ønsker å benytte tomten til fritidseiendom. Og skal man tro plan- og bygningsetaten, er det neppe andre formål den kan brukes til.
- Det foreligger i dag ingen planer for denne tomten, men det kan gis dispensasjon til å bygge dersom det foreligger en søknad, men det er svært skjelden at dette går gjennom, sier informasjonssjef i Plan- og bygningsetaten Dagny Gärtner Hovig.
Det har helt siden midten av 1980-tallet vært gjort forsøk på å få byggetillatelse på tomten. Både søknader om dispensasjon fra forbudet mot å bygge innenfor markagrensen, og søknad om å dele tomten har blitt avvist i flere innstanser, og siste henvendelse mottok kommunen i 1999. Den gangen skrev Plan- og bygningsetaten en redegjørelse, der de foreslo to mulig løsninger for tomten. Det ene var at det utarbeides en ny reguleringsplan, og det andre at det lages en politisk sak for å flytte markagrensen. Megler Tom Westerlin tror at dersom kommunen gjør flytter markagrensen, vil tomten øke betraktelig i verdi.
- Alt avhenger av kommunens politikk. Hvis markagrensen blir flyttet er dette helt klart et kupp. Dersom man får byggetillatelse tror jeg tomten kan blir verdt fem ganger så mye som det den ble solgt for nå, sier han.

Neppe utbygging

Likevel er det lite som tyder på at det kan skje en endring i planene for tomten. Størrelsen på tomten gjør at kommunen neppe vil endre sin holdning til reguleringsplan.
- Vi har jo ikke fått noen søknad foreløpig, men det skal nok veldig mye til at det skjer noen endring her. Det er veldig høyt prioritert å beholde markagrensen for kommunen, sier informasjonssjef Dagny Gärtner Hovig.
- Hadde det vært snakk om meter hadde det vært noe annet, men ikke en så stor tomt, fortsetter hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.