RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vervekampanje: - Gi blod, oppfordrer Tor Ole Bergan og Grethe Aarstad. Foto: Andreas Lindbæk
Vervekampanje: - Gi blod, oppfordrer Tor Ole Bergan og Grethe Aarstad. Foto: Andreas Lindbæk

Permanent blodkrise i Oslo

Siden 1996 har antall aktive blodgivere i Oslo gått ned med 27,5 prosent. - Vi trenger flere blodgivere for å unngå blodkrisen, sier Elisabeth Rosvold.

OSLO: Bruken av blod til pasientbehandling har økt med 12 prosent siden 1999, samtidig som rekrutteringen av nye blodgivere har stagnert.

Landets største sykehus, Oslo Universitetssykehus er ikke lenger selvforsynt med blod. Fortsetter denne trenden vil Norge ha en permanent blodkrise i løpet av 4-5 år. Konsekvensen er dårligere pasientbehandling og lengre ventelister.

- For at du eller en som står deg nær skal få overføringen, må det være noen som gir. Medisinsk og teknologisk utvikling gjør at vi kan behandle stadig flere sykdommer, og med en stadig eldre befolkning vil behovene for helsetjenester bli større. Konsekvensen er at vi trenger mer blod. Uten blod kan veldig mange operasjoner ikke gjennomføres, sier avdelingsleder ved Blodbanken i Oslo, Elisabeth Rosvold, i en pressemelding.

Les også: Oslo trenger ditt blod

Konsekvensen for at vi ikke har nok blodgivere kan bli mye lengre ventelister, utsatte operasjoner, hardere prioritering av behandlingsmetoder og i verste fall at liv går tapt.

Nå håper blodbanken i Oslo at folk ønsker å gi blod.

- Vi trenger flere blodgivere for å unngå blodkrisen. Fysisk sett kan de aller fleste gi, men det er klart at mange ikke våger fordi de er redd for nåler, sykehus, folk i hvite frakker, noen har heller ikke helse til det. Så de få som gir er ganske unike, og vi i Blodbanken tror det er flere av slike spesielle mennesker der ute som trenger et lite spark i baken. Takker disse ja til invitasjonen og tar oppfordringen, skal vi klare å unngå en permanent blodkrise, avslutter Elisabeth Rosvold.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere