RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Picassos arvinger skuffet over regjeringen


Dette kunstverket er et av to Picasso-verk i Y-blokka som hans arvinger er bekymret for.
Dette kunstverket er et av to Picasso-verk i Y-blokka som hans arvinger er bekymret for. Foto: ARKIVFOTO: NINA SCHYBERG OLSEN
Pablo Picassos arvinger er redde for at hans kunst i Y-blokka blir ødelagt dersom bygningen rives.

OSLO: Pablo Picassos familie mener regjeringen burde ha snakket med dem om Y-blokkas fremtid. Nå som det er bestemt at bygget skal rives, frykter arvingene at Picassos integrerte kunst blir ødelagt.

– Før vi bestemmer oss for om vi vil gå til rettslige skritt, må vi få norske myndigheter til å forstå hva vi snakker om her. Det første skrittet må være å prate sammen, sier Claudia Andrieu i Picasso Administration til NRK.

– Burde vært kontaktet

Picasso Administration forvalter arvingenes rettigheter. Andrieu sier hun forstår at regjeringen ikke vil ødelegge verkene «Fiskerne» og «Måken», som er integrert i Y-blokka. Men norske myndigheter burde ha kontaktet Picassos familie for å diskutere hvordan de skal bevares, mener hun.

– Det har med rettigheter å gjøre, men det har i større grad med et kunstnerlig anliggende å gjøre, sier Andrieu.

– Myndighetene kan ikke bare kutte i bygningen og flytte Picassos verker. Dette er absolutt ikke måten man behandler kunst på, legger hun til.

Starter dialog

Kommunal- og moderniseringsdepartementet bekrefter at det ikke har vært dialog med Picasso Administration før vedtaket om å rive Y-blokka, men gjentar løftet om at kunsten skal bevares.

– Nå som beslutningen er fattet, vil departementet ta kontakt og starte dialogen med rettighetshaverne, sier seniorrådgiver Helge Kvandal til NRK.

Begge kunstverkene er tegnet av Picasso og sandblåst av Carl Nesjar. Samarbeidet mellom de to kunstnerne har det også blitt bok av.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere