Pilotprosjekt ga mersmak

I seks uker har fem foreldre deltatt på foreldrekurs i Ullern bydel. - Wow! sier mamma og kursdeltager Hilde Vestersjø.

Thune: De fem foreldrene kommer fra Iran, Etiopia, Frankrike og Norge, og har til sammen syv barn i alderen 0-6 år. Seks torsdager i høst har de møttes for å diskutere grensesetting, følelser og oppdragelse med barnevernkonsulent Anita Berg og veileder for åpen barnehage Kirsten Eeg-Larsen.

Gode råd

- Dette er et pilotprosjekt. Direktoratet har lagt føringer på at man skal drive slike grupper i bydelene. Dersom vi ser at det er behov for det er vi åpne for å lage flere slike grupper. Vi har vurdert å lage egne grupper for tenåringsforeldre, småbarnsforeldre, minioritetsforeldre og muligens adoptivforeldre. Vi er ikke sikre på når neste kurs begynner, men er man interessert kan man kontakte Ullern bydel, opplyser Berg.
Hver torsdag har hun og Eeg-Larsen presentert to temaer.
- Det har for eksempel vært å vise positive følelser, grensesetting, ros og anerkjennelse og verbal kommunikasjon. Etter presentasjonene har foreldrene selv diskutert, delt erfaringer og rådet hverandre, forteller Berg og Eeg-Larsen, og legger til at det var temaer som gikk igjen blant alle foreldrene.
- Det er tydelig at tidsklemma, hvor mye barnet skal få styre og grensesetting er temaer alle foreldre er opptatt av, uansett hvor gammelt barnet er og hvor de kommer fra.

- Bare forretten!

- Det var spennende å oppdage at vi alle sto overfor samme utfordringer, selv om vi har barn i ulik alder og kommer fra forskjellige land, forteller kursdeltaker Hilde Vestersjø, som har sønnen Victor Johan (2).
Verken hun eller meddeltager Emmanuel Hernandez fra Bestum hadde store forventninger før kursstart.
- Jeg var vel litt skeptisk. Men etter første gang tenkte jeg bare "Wow!", sier Vestersjø.
Etter flere år i utlandet flyttet hun hjem til Bestum i fjor.
- Jeg er hjemmeværende, og det er ikke så vanlig her som i utlandet. Siden jeg fikk Victor Johan mens vi bodde utenlands har jeg heller ikke hatt noen barselgruppe her. Derfor var kurset veldig nyttig.
Både hun og Hernandez har merket stor forskjell på barna de siste to månedene.
- Jeg har blitt mye mer bevisst på hvordan jeg kommuniserer med min 16 måneder gamle datter. Grensesetting har jeg også reflektert mer over. Jeg har lært at ikke alle kamper er viktige å vinne. For meg har det vært interessant å diskutere norsk barneoppdragelse, og jeg har satt spesielt stor pris på rådene fra "ekspertene". Jeg kommer fra Frankrike, hvor disiplin er en viktig del av oppdragelsen. Det er mer kos og oppmuntring her, smiler pappaen.
Til våren skal gruppen møtes igjen for et oppfølgingsmøte.
- Tassene våre kommer jo ikke med noen bruksanvisning. Dette kurset har vært en naturlig fortsettelse av barselgruppene, og jeg håper at det bare er en smaksprøve på det som følger videre, sier Hernandez.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.