*Nettavisen* Nyheter.

Pils og pizza gjør Tøyen tryggere

På det meste har daglig leder Bente Fagereng talt 24 barnevogner inne på Postkontoret på dagtid - her er nemlig unger ingen hindring.

På det meste har daglig leder Bente Fagereng talt 24 barnevogner inne på Postkontoret på dagtid - her er nemlig unger ingen hindring. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

- Folk kommer og takker meg for at vi gjør hjemveien deres tryggere, sier daglig leder på Postkontoret, Bente Fagereng.

TØYEN: Våren 2013 ble Tøyen for alvor satt på dagsorden, da byrådet og SV signerte den så kalte Tøyen-avtalen. Nå skulle det skje, det som aller helst skulle skjedd for flere tiår siden. Opprustning, tryggere nærmiljø og en skikkelig satsing på lokalbefolkningen.

Mye har allerede skjedd, men lite har fått en så umiddelbar effekt som åpningen av Tøyens første utested, Postkontoret.

Gjør hjemveien tryggere
- Det er nesten så jeg blir litt flau. Folk kommer med blomster og de klemmer meg og tar meg i hånda og takker, sier daglig leder Bente Fagereng.

- Det er til og med folk som har beklaget at de ikke har fått vært her ennå, men som kommer innom for å takke for at vi gjør hjemveien deres tryggere, sier hun.

Kritiserer «snorklippekåte» politikere
Mandag skrev SV-politiker Kay Asbjørn Schjørlien et blogginnlegg for dittOslo, der han kritiserer byrådet for å glemme lokalbefolkningen på Tøyen.

- Vi løfter ikke Tøyen med nasjonale bygg og ved å klippe snorer. Vi løfter Tøyen ved å lytte til de som bor på Tøyen, skriver Schjørlien i blogginnlegget «Når snorklippekåte politikere vil løfte Tøyen».

Tøyen-folk vil ha uteliv
Med eget utested, mener Fagereng og medeier Dan Nordhagen at de møter lokalbefolkningens ønsker.

De anslår at så mye som 90 prosent av de besøkende på Postkontoret bor i området.

- Det som er gøy er at folka på Tøyen har fulgt opp. Ofte så er det jo sånn at man ønsker seg noe, men når noen steller i stand, så stiller man ikke opp, sier Nordhagen.

På Postkontoret er det allerede flere stamgjester, og de besøkende er i alle aldre. Stort sett er det fullt hus hver eneste kveld.

- Vi ville ikke bare være et utested, vi ville være noe mer. En bydelskro. Det ser ut til at vi har fått til det, for nå er det småbarnsfamilier her på dagen, folk kommer innom for en pils etter jobb, og så er det god stemning utover kvelden, uten at det har vært noe fyll eller bråk, sier Nordhagen.

Fagereng forteller at hun på det meste har talt 24 barnevogner inne på Postkontoret på dagtid.

- Vi måtte bestille stellebord til handicaptoalettet. Det har jeg aldri opplevd på et utested før, smiler hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Postkontoret åpnet dørene i slutten av februar. Siden det har det vært fulle hus. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Les også: Nå er alt klart for nye Tøyen

- Tøyen var skummelt
I arbeidet med Oslo kommunes trygghetsindeks kommer det fram at Gamle Oslo generelt, og Tøyen spesielt, er områder der mange føler seg utrygge.

Nordhagen og Fagereng håper de kan bidra til å snu trenden.

- Vi har hatt politiet innom her flere ganger, og de sier at de får færre henvendelser fra området etter at vi åpnet. Det er jo veldig kult, sier Fagereng.

Klikk på bildet for å forstørre.

Daglig leder Bente Fagereng og medeier Dan Nordhagen har hatt braksuksess etter første måned åpent. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Hun har selv bodd fem år på Tøyen tidligere.

- Da var Tøyensenteret skummelt. Det var ikke et sted man ville gå, sier hun.

- Hvis vi kan være med på en slags byutvikling her, så er jo det veldig bra, sier Nordhagen.

Les også: 100 grunner til å elske Oslo

- Vi har vært viktige for Tøyen
Prosessen med å åpne utested på Tøyen har tatt tid. Men Nordhagen og medeier Kenneth Simonsen har vært bestemt på at de ønsket å satse på Tøyen.

- Vi så et uutnytta potensiale. Det begynner jo å bli trangt på Youngstorget, sier Nordhagen.

Nå er han glad for at de holdt ut lang sakgang, og mener Postkontoret har vært viktig for Tøyen.

- Jeg tror vi har vært veldig viktige. Det er vanskelig å si hva det er vi har gjort riktig, men det er klart at vi har mange års erfaring fra utelivsbransjen. I tillegg har vi flinke folk med oss, både på booking og investorer, sier han.

For i tillegg til Nordhagen, som også driver utestedet Revolver og Simonsen, som driver Bonanza, har Øyafestivalen med seg Amber booking og bandet Oslos Ess på bookingsiden, samt flere av folka bak Øyafestivalen.

- Vi har fokus på kvalitet, men ikke jåleri, sier Nordhagen.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Enkel og folkelig stil har slått an hos Tøyen-folket. Selv midt på dagen er Postkontoret godt besøkt. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Les også: Slik kan et av Oslos farligste områder bli - men det kan ta tid

Var skeptiske
Bydelsutvalget i Gamle Oslo har vært en god støtte for Postkontoret. Blant annet har de sørget for å endre en lokal skjenkeforskrift, slik at Postkontoret etterhvert får utvidet åpningstid i helgene.

Nordhagen mener kommunen var skeptiske i begynnelsen, men at også byråkrati og politikere har sett behovet for et utested for å skape liv og røre på Tøyen.

- At de var skeptiske viser nok kanskje bare er litt selektive til hva de vil ha her, og det er vel kanskje bra, sier Nordhagen, som nå mener Tøyen er i ferd med å bli et av byens beste steder.

- Det er nesten så man får dårlig samvittighet for at man ikke bor på Tøyen, smiler han.

Les også: Når snorklippekåte politikere vil løfte Tøyen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.