Pingviner, virkelighet og alkoholisme

Jenny Tenmann og Emil Fuglerud (19) mener at det at man kan formidle noe som er viktig, interessant og lærerikt, er det som gjør å jobbe med film så morsomt.

Jenny Tenmann og Emil Fuglerud (19) mener at det at man kan formidle noe som er viktig, interessant og lærerikt, er det som gjør å jobbe med film så morsomt. Foto: FOTO: Pegah Niku

Unge filmtalenter knivet om seieren da årets filmer ble vist for publikum og fagjury på Oslos eneste kortfilmfestival for ungdom, TILT kortfilmfestival i Trikkehallen.

TILT er Oslos eneste kortfilmfestival for ungdom og arrangeres i år for sjette gang.

KJELSÅS: Lørdag hadde unge filmskapere mellom 13 og 22 år samlet seg i Trikkehallen på Kjelsås der 19 påmeldte filmer kjempet om tittel og premier for de tre beste filmene, samt en publikumspris.

Kalde eller ikke?

Blant de påmeldte filmene i TILT er Amandus-vinnerne for beste dokumentarfilm «Stiv Kuling». De unge talentene bak filmen Emil Fuglerud (19) og Jenny Tenmann (19).

– Det hadde jo vært utrolig morsomt å vinne i kveld! Vi lagde egentlig filmen til Amandus-festivalen, der noen fra TILT hadde sett filmen vår og oppmuntret oss til å melde oss på, forteller de til Lokalavisen før utdelingen.

– Vi har laget en dokumentarfilm om hvorvidt nordmenn er kalde mot hverandre. Vi har brukt skjult kamera der vi har gått og snakket med fremmede folk på T-banen for å se hvordan de reagerer, fortsetter hun.

Lært masse

Jenny og Emil er ikke alene om å ha en Amandus-statue stående på bokhyllen. Også de tre unge herrene bak filmen «Udyr» som vant Amandus-prisen for beste fiksjonsfilm er til stede på TILT i kveld i håp om å stikke av med flere premier. Tvillingbrødrene Thomas og Alexander Kadim (18) og Ivar Kråbø (18).

– Udyr handler om en jente som blir misbrukt av sin far og som bygger opp sin egen fantasiverden som hun lever seg inn i. Det var en veldig omfattende produksjon så læringsutbyttet var helt enormt for oss, forteller Thomas.

(Saken fortsetter under videoen)

Mens Thomas hadde rollen som manusforfatter, regissør og producer, gjorde Alexander og Ivar mye av arbeidet under selve innspillingen og etterarbeidet.

– Det tekniske er kanskje ikke helt på topp, men vi lærte noe helt sinnssykt av det, sier Alexander.

Skape filmmiljø

Festivalsjef Janko Radovanovic forteller at det hele startet i 2005 med en idé om å skape et filmmiljø i Trikkehallen der de skulle hjelpe filminteressert ungdom med å lage film.

– Her kan unge filminteresserte møtes, utveksle ideer og erfaringer og ikke minst bruke oss som en ressurs i produksjonsarbeidet. Vi reiser rundt i skolene i bydelen, særlig ungdomsskolene og hjelper elevene i produksjonsprosessen, redigering og andre ting de måtte trenge hjelp til, sier han.

Festivalen som begynte som et tiltaksprosjekt for filminteressert ungdom i Oslo har utvidet seg til å gjelde for ungdom over hele landet.

– Det er likevel mest Oslo-ungdom som har meldt seg på, men det er fordi vi kun driver aktiv promotering i Oslo og Akershus, påpeker Janko.

Fremtidsambisjoner

– Filmskaperilden ble tent for fullt under filmproduksjonen. Jeg vil uansett jobbe med å formidle i fremtiden. Skriver en del litteratur også så vurderer å bli forfatter, forteller en ambisiøs Thomas.

– Absolutt! Har jo allerede fått en del andre prosjekter å holde på med også, sier Alexander.

– Det er veldig gøy å drive med film, men det er en vanskelig bransje. Jeg har lagt av hele dette året til å bare drive med film, om det ikke skulle gå så bra skal jeg begynne på studier fra neste år, forteller Emil.

Variert jury

Alle de påmeldte filmene blir nøye vurdert av en fagjury, når vinnerne av årets TILT-kortfilmer skal bli kåret.

– Det er viktig med variasjon innad i juryen, da de vektlegger ulike ting avhengig av bakgrunn. I år består den av filmanmelder i Side2 Nettavisen, Alexander Huse, skuespiller Imran Haq og tidligere TILT-deltaker Torfinn Rønning Sanderud, forteller Janko. I tillegg kan han avsløre at premiene er gavekort på Foto Video.

Uventet seier

«Hav av muligheter» av Andreas Haugdahl og Håkon Olavsen stakk av både med førstepremien og den ærefulle publikumsprisen. Seieren kom ifølge filmskaperne som en overraskelse da filmen ble laget i siste liten og ble vist for første gang på TILT-festivalen.

(Saken fortsetter under videoen)

«Varmt» av 13 år gamle Edward Granum Dillner kom på andreplass. Filmen har tidligere i år vunnet Amandus junior-prisen.

(Saken fortsetter under videoen)Og «Every Me» av Siri Valberg Saugstad kom på tredjeplass. Filmskaperen hadde meldt på tre filmer til TILT Kortfilmfestival 2010.

(Saken fortsetter under videoen)
Janko påpeker at alle påmeldte filmer uansett får en tilbakemelding av juryen, slik at de kan vite hvilke områder de har forbedringspotensialer.

– Selv om det er en konkurranse, er det ikke det som står høyest på Trikkehallen. Faktum er at vi er den eneste kortfilmfestivalen i Oslo, der ungdom får mulighet til å vise frem filmene sine. Det er først og fremst en læringsprosess, sier han.

Alle filmene er tilgjengelig for publikum på festivalens hjemmesider og TILTS kanal på YouTube.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.